Ga naar hoofdinhoud

Meer bezoekers en innovaties op Pollutec

Foto: Recyclinginternational

De recente Pollutec-beurs in Lyon trok meer dan 51 000 bezoekers. Dit is een stijging van 11% ten opzichte van de vorige editie van het populaire evenement. In totaal 2000 exposanten toonden hun duurzame innovaties in op deze Franse beurs. Niet minder dan 200 van hen waren start-ups.

Pollutec is een vakbeurs voor milieuoplossingen voor industrie, steden en gebieden. De elf gebieden op de beursvloer richten zich onder andere op afvalbeheer, water beheersing, energie en energie-efficiëntie en recycling. ‘Deze recordaantallen bewijzen dat de 45e verjaardag van Pollutec een speciale gelegenheid is om op terug te kijken’, zegt evenementdirecteur Anne-Manuèle Hébert. Ze onderstreept hoe spelers uit de hele waardeketen ‘gemobiliseerd’ zijn om duurzaamheid te ondersteunen. ‘Ze beseffen dat de circulaire economie belangrijker is dan ooit’, stelt Hébert.

Nederlanders in de spotlight

Een Nederlands paviljoen op Pollutec bood onderdak aan 20 organisaties en bedrijven uit Nederland, die actief zijn op het gebied van recycling, watermanagement en energie. Onder hen zijn machinefabrikant BOA Recycling Systems en Holland Circular Hotspot, een privaat-publiek platform ter bevordering en ondersteuning van internationale samenwerking en kennisuitwisseling over de Nederlandse circulaire economie.

Pioniers in de industrie

Een tiental finalisten hoopte dit jaar de Pollutec Innovation Awards in de wacht te slepen. De top 3 winnaars waren MTB (recyclageoplossing voor lithium-ionbatterijen), Grims Energie (thermische opslag) en Purenat (textielfilter dat chemische verontreinigingen tegenhoudt). MTB-ingenieur Guilheim Grimaud was trots om de prijs in ontvangst te nemen namens zijn R&D-team bij Pollutec 2023. Hij legt uit dat ze een proefinstallatie hebben gebouwd met een capaciteit van 1-4 ton per uur. Zijn team is hard aan het werk om de terugwinning van zwarte massa te optimaliseren. Het idee is om de batterijoplossing te promoten bij recyclingbedrijven die van plan zijn een ‘gigafabriek’ te bouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.