Ga naar hoofdinhoud

Tegenvallende toevoer vervuild staal nekt PMC

PMC in betere tijden, bij de opening van de fabriek door Koning Willem-Alexander.

Purified Metal Company (PMC) in Delfzijl verkeert in financiële problemen. Voor een deel van het personeel zou ontslag zijn aangevraagd. Het bedrijf gaat voorlopig in afgeslankte vorm door.

PMC werd in 2020 door Koning Willem-Alexander geopend. In de fabriek wordt met Chroom-6 en asbest vervuild staalschoot verwerkt. Na verwerking is het schroot opnieuw bruikbaar.

De oorzaak van de problemen bij PMC ligt bij de stagnerende toevoer van vervuild schroot. Metaalschroot met chroom-6 heeft nog altijd niet de status ‘gevaarlijk’, waardoor speciale verwerking niet is vereist. Hierdoor loopt PMC veel schroot mis.

Bijkomend probleem is dat per 1 juli vorig jaar een stortverbod geldt voor asbeststaal. Ook dit moet apart verwerkt worden, maar naleving ontbreekt. Hierdoor verdwijnt het asbestschroot via andere kanalen.

In totaal is zeventig miljoen euro geïnvesteerd in de PMC-fabriek, waarvan ongeveer vijftig miljoen overheidsgeld. Naast banken doen ook de NOM en het GROEIfonds van het Economic Board Groningen financieel mee. Ondanks de geïnvesteerde miljoenen wil de overheid nu eerst een onderzoek om uit te zoeken of staal dat chroom-6 bevat de status ‘gevaarlijk’ moet krijgen.

Afgelopen dinsdag diende een kort geding waarin PMC de staat daagde om dit staalschroot wel als ‘gevaarlijk’ te kwalificeren, zodat PMC geholpen is en meer aanvoer krijgt. Directeur Jan Henk Wijma is tegenover RTV Noord positief gestemd over de uitkomst: “Ik denk dat we ons verhaal goed voor de rechter hebben kunnen brengen.”