Ga naar hoofdinhoud

Glasrecycler heeft handen vol aan afvalstroom feestdagen

Renewi - Matlha

Topdrukte deze week bij glasrecycler Maltha. Het bedrijf ziet de instroom van flessen van de afgelopen feestdagen exploderen; een groei van wel 25%.

Bij Maltha zijn ze uiteraard blij met die extra volumes, maar tegelijkertijd zorgen de bergen glas voor uitdagingen. Nog te vaak zitten er materialen tussen het glas die er niet in thuis horen. “Het recyclen van glas kost minder energie dan nieuw glas maken, en is dus veel beter voor ons klimaat, maar dan moet het glas wel goed schoon zijn. En dat laatste laat soms te wensen over. Kurken, spiegels, vazen, kopjes, het is veel dat uit de glashoop gezeefd moet worden”, zegt Huco Knape, commercieel directeur bij Maltha. Hij roept op tot een nog betere scheiding van het glas.

Pas op met loodhoudend kristal

Volgens Knape verdwijnen rond de feestdagen naast flessen, heel veel drinkglazen, gemaakt van kristal, in de glasbak en dat mag absoluut niet. “Ook al is het glas, het is toch van ander materiaal gemaakt. Kristal kan lood bevatten en dat mag niet in nieuw – gerecycled – glas terechtkomen. Vuurvast glas, zoals een ovenschaal, mag er ook niet in. Deze geven bij recycling problemen omdat vuurvast glas een hogere smelttemperatuur heeft en smelt dus  niet weg bij een normale glasoventemperatuur”, legt Knape uit.

Geen keramiek, steen en porselein

Ook een grote uitdaging voor Maltha zit in het filteren van keramiek, steen en porselein uit de glasscherven. Knape:  “De scherven van bijvoorbeeld servies, smelten namelijk niet in de oven van de glasfabrieken. Als er dan nieuwe flessen van gemaakt zouden worden, dan kan het glas breken omdat er zwakke plekken in een fles ontstaan.”

Doppen en deksels mogen wel mee in de glasbak omdat deze goed te herkennen en te verwijderen zijn door geavanceerde scheidingsmachines en technieken.

Maltha, een joint-venture tussen Renewi en Owens-Illinois, behoort tot de grootste glasverwerkers in Europa. Inmiddels komt 85 procent van al het glas namelijk terug via de glasbakken.

Eén reactie op “Glasrecycler heeft handen vol aan afvalstroom feestdagen

  • Maltha zou meer kunnen investeren in optische scheidingsmachines die lood ( kristalglas ) en vuurvastglas kunnen herkennen en met persluchtstoten uitwerpen. Die techniek bestaat al vele jaren.
    Ook keramiek, steen en porselein wordt door Maltha al jaren met deze machines ‘gefilterd’ of gezeefd zoals in het bericht foutief wordt weergegeven.

Reacties zijn uitgeschakeld.