Ga naar hoofdinhoud

PreZero opent nieuwe sorteerlijn voor kunststof verpakkingsmateriaal

Foto: PreZero

Recycler PreZero heeft in Zwolle een nieuwe sorteerlijn geopend voor kunststof verpakkingsmateriaal. De installatie kan ruim 85.000 ton verpakkingen, blik en drinkpakken per jaar verwerken. Volgens PreZero is het de eerste installatie in Nederland die PP-folies sorteert.

De nieuwe installatie staat op dezelfde plek als de installatie die in 2021 is afgebrand. De hal is 4.200 vierkante meter groot en er is ruimte voor bijna 250 transportbanden, samen goed voor een lengte van vier kilometer. “We zijn er enorm trots op dat we de meest geavanceerde sorteerinstallatie voor kunststof verpakkingsafval in Nederland openen. Bij PreZero willen we kringlopen sluiten. Deze sorteerinstallatie is onmisbaar voor de recycling van kunststof verpakkingsmaterialen. We kunnen nu bijvoorbeeld van een shampoofles weer een nieuwe shampoofles laten maken”, zegt Freek Bakker, directeur Value Chain Plastics van PreZero.

Voorbeeld van een YouTube-video:

De optische scheiders kunnen uit gemengde reststromen plastic herkennen en deze worden meerdere keren van andere materialen gescheiden door middel van perslucht. Hierdoor is het mogelijk om stromen te sorteren met een hogere zuiverheid. Voor kleursortering wordt gebruikgemaakt van cameratechnologie om HDPE en PP te scheiden in wit/naturel en gekleurd; voor het sorteren van zwarte plastics wordt lasertechnologie ingezet.

In de nieuwe sorteerinstallatie in Zwolle worden veertien materialen gesorteerd: van folies, flessen en schaaltjes tot drinkpakken, conservenblikken en zwarte plastic verpakkingen. Dit wordt gedaan met trommelzeven, windshifters, infraroodscanners, ballistische scheiders en magneten. Per soort wordt het gesorteerde materiaal vervolgens in balen geperst en vervoerd naar recyclingbedrijven.