Algemeen
Foto: Shutterstock

De Raad van State heeft uitspraak gedaan in de zaak over de uitstel voor statiegeld op blik. Die had op 1 januari in moeten gaan, maar is nu uitgesteld tot 1 april 2023. Vooral het IT-systeem rondom de inname was nog niet gereed, waardoor de inname handmatig gedaan zou moeten worden. Recycling Netwerk Benelux reageert verbaast en zegt dat het bedrijfsleven zelf de invoering saboteerde.

Onzin

Recycling Netwerk Benelux zei eerder dat het niet op tijd kunnen invoeren van de inname van blik grote onzin en onwil was. Er was immers al twee jaar bekend dat het statiegeld op blik zou komen. Zij stellen dat het bedrijfsleven zelf de invoer van het statiegeldsysteem heeft gesaboteerd. “Met deze uitspraak blijkt nu dat het kabinet er niet in slaagt om de bedrijven aan de wet te houden”, staat te lezen in een reactie van de milieuorganisatie. “Statiegeldlanden zetten in de regel in één jaar tijd een geheel nieuw systeem op. Deze vertraging is een absolute wanprestatie van het Nederlandse bedrijfsleven. Na de uitspraak van de Raad van State ziet het er bovendien naar uit dat het bedrijfsleven daar nu zonder sanctie mee wegkomt”. 

Voorstander van statiegeld

Hester Klein Lankhorst, algemeen directeur van Stichting Afvalfonds Verpakkingen, reageert opgelucht op de uitspraak. “Het Afvalfonds is voorstander van invoering van statiegeld op blikjes. Hiermee wordt zwerfafval verder teruggedrongen en waardevol materiaal teruggewonnen voor hergebruik. Zodat geen enkele verpakking meer verloren gaat als grondstof. Dat is het doel van deze hele operatie. Het is fijn dat de rechter dat ook zo ziet.”

Geen dwangsommen
Stichting Afvalfonds Verpakkingen hing dwangsommen boven het hoofd wanneer de inname niet op 1 januari geregeld zou zijn. Deze zijn nu ook van de baan. Het Afvalfonds, Statiegeld Nederland en alle betrokken partijen gaan nu verder aan de slag om per 1 april 2023 een landelijk dekkend, consumentvriendelijk statiegeldsysteem voor blikjes klaar te hebben.

Lees ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.