Ga naar hoofdinhoud

TotalEnergies en Indaver gaan overeenkomst aan voor circulaire polymeren

De nieuwe recyclingsite van Indaver. In 2024 wordt deze in gebruik genomen. Foto: Indaver

Energiebedrijf TotalEnergies heeft een overeenkomst getekend met recycler Indaver. TotalEnergies koopt met deze overeenkomst de petrochemische grondstoffen die geproduceerd worden in de eerste Plastics2Chemicals-installatie (P2C) van Indaver.

Recycler Indaver gaat in de vestiging in Antwerpen gemengd kunststofafval omzetten in een petrochemische grondstof met behulp van haar eigen zogenaamde depolymerisatie technologie. Deze fabriek is momenteel nog in aanbouw en is naar verwachting tegen 2024 operationeel.

TotalEnergies gaat deze petrochemische grondstof in haar fabriek in Antwerpen verwerken tot hoogwaardige circulaire polymeren. Met dezelfde eigenschappen en kwaliteit als nieuwe polymeren zullen de gerecycleerde polymeren geschikt zijn voor een groot aantal veeleisende toepassingen, waaronder verpakkingen voor levensmiddelen.

Vernieuwde techniek voor meer plasticrecycling

“We zijn verheugd de ontwikkeling van geavanceerde kunststofrecyclage te ondersteunen via deze nieuwe afnameovereenkomst”, zegt Valérie Goff, Senior Vice President Renewable Fuels & Chemicals bij TotalEnergies.

Paul De Bruycker, CEO van de Indaver Groep, vult aan: “De depolymerisatietechnologie van Indaver Plastics-to-Chemicals (P2C) maakt het mogelijk om kunststoffen op het einde van hun levensduur, zoals polyolefinen en polystyreen, te recycleren door ze om te zetten in een petrochemische grondstof. Deze kan gebruikt worden voor de productie van veelgevraagde verpakkingsmaterialen. Met P2C breiden wij de mogelijkheden voor de recycling van kunststofafval aan het einde van de levenscyclus aanzienlijk uit. Voorheen kon dit niet worden gerecycleerd of het kon alleen worden gebruikt voor de omzetting in laagwaardige toepassingen.”

Lees ook: