Algemeen

Een Nederlandse methode, om gebruikte vliegtuigonderdelen van thermoplastisch koolstofvezelcomposiet te recyclen en hieruit nieuwe producten te ontwikkelen, blijkt succesvol. Toegangspanelen op basis van dit materiaal zijn recent getest op een serie helikoptervluchten, meldt Hogeschool Saxion.

Het ThermoPlastic composites Application Center (TPAC) van hogeschool Saxion heeft, in samenwerking met Fokker-moederbedrijf GKN Aerospace en andere partners, een manier gevonden om gebruikte vliegtuigonderdelen van koolstofvezelcomposiet te recyclen. Het blijkt bovendien mogelijk om hieruit hoogwaardige nieuwe producten te ontwikkelen.

De onderdelen – twee geperste toegangspanelen van een helikopter, gemaakt van gerecycled thermoplastisch afvalmateriaal – werden ontwikkeld in het Nederlandse onderzoeksprogramma TPC-Cycle en in juni 2019 door GKN Aerospace opgeleverd. Het product uit gerecycled materiaal is ten opzichte van gangbare technieken negen procent lichter, terwijl de productie veel duurzamer en goedkoper is.

Koolstofvezel wordt in toenemende mate toegepast in de vliegtuigbouw. Het materiaal is sterks als staal en lichter dan het voorheen gangbare aluminium. Maar terwijl aluminium goed recyclebaar is, was dit bij koolstofvezelcomposiet tot nu toe nog lastig. ‘Dankzij de toepassing van GKN Aerospace en TPC-Cycle blijkt dit nu wel mogelijk’, aldus de hogeschool.

“De succesvolle testen zijn niet alleen van grote toegevoegde waarde voor de luchtvaart, maar bieden ook potentie voor andere industrieën, waar duurzaamheid en het gebruik van lichtere materialen steeds belangrijker worden”, zegt dr. ir. Ferrie van Hattum, Lector Lichtgewicht Construeren van Saxion en wetenschappelijk directeur van het TPAC.

Het Britse GKN Aerospace is toonaangevend op het gebied van thermoplastische technologie in de luchtvaartsector. Het bedrijf vervaardigt onder meer thermoplastische richtingsroeren (rudders), hoogteroeren (elevators) en romppanelen voor diverse vliegtuigtypen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven