Ga naar hoofdinhoud

Nederlandse recycler pompt miljoenen in nieuwe Belgische fabriek

Eind 2023 moet hij er staan: De nieuwe fabriek in het Belgische Neufchâteau. Foto: Fost Plus

Het Nederlandse recyclingbedrijf Morssinkhof Rymoplast Groep is een 9-jarig contract gegund voor de recycling van PET-schaaltjes en -flessen in een nieuwe fabriek in België. In de facility die hiervoor wordt gebouwd in Neufchâteau, investeert Morssinkhof-Rymoplast 30 miljoen euro. Het contract werd gegund door het Belgische recyclinginitiatief Fost Plus.

In de nieuwe fabriek, Mopet België, worden jaarlijks 10.500 ton PET-schaaltjes en 17.000 ton PET-flessen. gerecycled tot secundaire grondstoffen. Deze zijn grotendeels voor de productie van nieuwe schaaltjes en flessen. Stefan Morssinkhof, eigenaar van Morssinkhof Rymoplast: “Wij investeren 30 miljoen euro in de bouw van deze fabriek, die een nieuwe norm zal vaststellen voor de recycling van complexe PET-verpakkingen zoals PET-schaaltjes en opake PET-flessen. Wij zijn er trots op dat wij onze activiteiten kunnen uitbreiden in België, als recyclagehub in het hart van Europa.” De opening van de nieuwe fabriek staat gepland aan het einde van 2023.

Vierde contract

Voor Fost Plus, een initiatief van de Belgische privésector voor inzameling, sortering en recycling van huishoudelijk verpakkingsafval, is het nieuwe contract een mijlpaal. Bijna 80 procent van de huishoudelijke verpakkingsmaterialen in België wordt gerecycled. Dit aandeel is voor kunststoffen alleen nog beperkt. In 2020 kondigde Fost Plus de ondertekening van drie nieuwe contracten aan, voor drie nieuwe recyclagecentra voor plastic verpakkingsmaterialen. Dit nieuw aangekondigde contract met Morssinkhof Rymoplast Groep vormt als vierde contract een nieuwe mijlpaal.

België als koploper

Wim Geens, Managing Director van Fost Plus: “Met de gunning van dit contract en de garantie van een efficiënte recyclage tot secundaire grondstoffen in ons land, wordt de cirkel gesloten. 95% van het door Fost Plus aangeleverde volume is overigens opnieuw bestemd voor de Belgische markt.”

Volgens Céline Tellier, Waals minister van Leefmilieu, positioneert België zich met de gunning van dit contract duidelijk als koploper in de recyclage van huishoudelijke verpakkingen in Europa.