Algemeen

Kunststofrecycler Morssinkhof-Rymoplast bouwt een fabriek bij Leipzig voor de recycling van PET-plastic. De investering volgt op de groeiende vraag naar gerecyclede PET-grondstoffen, waarvan verpakkingen voor levensmiddelen gemaakt kunnen worden.

Voor de capaciteitsuitbreiding heeft het recyclingbedrijf een voormalige fabriek van Fehrer Automotive gekocht. In de komende jaren wordt deze locatie verbouwd tot een verwerkingsfabriek met een capaciteit van 40.000 ton per jaar. “Vanwege de toegenomen vraag naar gerecycled PET voor frisdrankflessen hebben wij besloten deze investering te doen”, vertelt Stefan Morssinkhof, directeur van Morssinkhof-Rymoplast. Alle bedrijven die onder Morssinkhof-Rymoplast vallen, produceren gezamenlijk ongeveer 300.000 ton aan recylaat per jaar.

Om de nagestreefde circulaire economie te realiseren, stappen merken geleidelijk over op het gebruik van recyclebaar en gerecycled materiaal voor hun verpakkingen. Unilever is een van de eerste multinationals die begin 2017 heeft toegezegd dat zijn verpakkingen in 2025 uit minstens 25 procent gerecycled plastic bestaan.

In juni kondigde Coca-Cola nog aan dat de flessen van drie merken vanaf dit jaar van volledig gerecycled plastic worden gemaakt. Vanaf oktober is het merk Chaudfontaine als eerste beschikbaar in een fles van honderd procent rPET. Rond de jaarwisseling moeten ook de flessen van Honest en Glacéau Smartwater van hetzelfde materiaal zijn gemaakt. Door het gebruik van gerecycled plastic bespaart Coca-Cola jaarlijks 9.000 ton aan nieuw plastic.

Het wordt echter een uitdaging om de voorgestelde doelstellingen van de EU voor de toepassing van gerecycled plastic in PET-flessen te behalen. In 2025 moet minimaal een kwart van alle PET-flessen uit gerecycled plastic bestaan. In 2030 moet het minimum op dertig procent liggen.

Volgens ICIS en Petcore Europe PET zijn er forse investeringen in de inzamelinfrastructuur nodig om dit mogelijk te maken. Hun onderzoek toonde dat de vraag naar PET-flessen 3,3 miljoen ton bereikte in 2017. Hiervan belandde een geschatte 58 procent in recyclingstromen, waarna uiteindelijk 1,7 miljoen ton werd gerecycled.

Cijfers van de branchevereniging Plastic Recyclers Europe wijzen in dezelfde richting. Volgens hen werd in 2018 1,9 miljoen ton ingezameld PET-plastic afval tot 1,4 miljoen ton recyclaat verwerkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven