Ga naar hoofdinhoud

Hoe worden oude ledlampen gerecycled?

Foto: Shubham Sharan/Unsplash

Wat doe ik met mijn oude ledlampen? Een veel gestelde vraag. Helaas eindigen deze lampen in veel gevallen toch nog bij het grofvuil. Dat is natuurlijk ontzettend zonde. Een led lamp kan namelijk prima gerecycled worden. Het is niet voor niets dat ledlampen tot de meest duurzame verlichting in binnen- en buitenland behoren. Om de impact op het milieu zoveel mogelijk te verkleinen, is het dan ook van belang dat je de ledlampen met zorg wegdoet. Zodat ze uiteindelijk gerecycled kunnen worden. Maar waar recycle je jouw ledlampen? En hoe gaat dit proces eigenlijk in zijn werk?

Kunnen ledlampen gerecycled worden?

In hoeverre kunnen ledlampen gerecycled worden? Bij veel conventionele lampen is dit namelijk niet of in zeer mindere mate mogelijk. Dit komt met name doordat conventionele verlichting meestal kwik of andere giftige stoffen bevatten. Hierdoor is het onmogelijk om het geheel te recyclen.

Bij ledlampen is dit niet het geval. Daardoor mogen zij net als andere kleine elektrische apparaten gerecycled worden. Mits het goed wordt gedaan, kan een ledlamp voor circa 90 procent worden gerecycled. Dit betekent dat materialen opnieuw hergebruikt kunnen worden en daarmee de impact op het milieu een stuk kleiner zal worden. Als iedereen zijn of haar ledlampen netjes wegbrengt, zal dit enorme positieve gevolgen hebben op ons milieu.

Zodra je een ledlamp koopt, zie je op het doosje al een teken met een kruis staan bij het huishoudafval. Het is dus officieel verboden om ledlampen zo in een vuilniszak te gooien. Toch wordt dit nog met grote regelmaat gedaan. Probeer dit thuis te voorkomen en verzamel eventueel alle kapotte of oude ledlampen in een zakje. Is het zakje vol? Lever deze dan in bij een recyclingbedrijf. Zo bespaar je jezelf meerdere ritten. Bovendien nemen ze relatief weinig ruimte in beslag, dus is het zeker mogelijk om nog even te wachten.

Waar kan ik de ledlampen recyclen?

Er zijn verschillende plekken waar je de ledlampen heen kunt brengen. Dit kan bij verschillende recyclingbedrijven. Om het recyclen aantrekkelijker te maken, is het ook mogelijk om de lampen bij een afvalstation bij de gemeente te brengen of zelfs bij verschillende winkels met een speciale LED-inleverbak. Op die manier is het voor iedereen mogelijk om een geschikte plek niet ver van huis te vinden.

Op zoek naar een milieustraat of winkel bij jou in de buurt? Check dan even de website van jouw gemeente. Hier kun je eenvoudig zien waar de ledlampen ingeleverd mogen worden.

Hoe belangrijk is recyclen precies?

Maar waarom zou je deze extra moeite doen? Het is immers een stuk sneller om de kapotte lamp snel bij het vuilnis te gooien. Dit heeft verschillende redenen.

Allereerst natuurlijk het feit dat het niet goed gaat met het milieu. Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in een duurzame levensstijl. Willen er met man en macht voor zorgen dat de wereld goed blijft. Zowel voor ons als de komende generaties. Met recyclen verminder je de druk op het milieu. Waardevolle stoffen kunnen hergebruikt worden, waardoor er minder schadelijke productieprocessen aan te pas hoeven komen. Daarnaast kunnen sommige stoffen schadelijk zijn voor het milieu. Daarom is het beter als ze eerst vakkundig verwijderd worden.