Algemeen

Recycling van aluminium is erg duurzaam ten opzichte van de energie-intensieve productie uit primair aluminium. Bedrijven recyclen aluminium dan ook al geruime tijd. Toch heeft gerecycled aluminium een slechte reputatie met betrekking tot kleurverschillen, corrosie of vlekjes. Uit onderzoek blijkt nu dat dit soort problemen makkelijk te voorkomen zijn door het slim legeren van aluminium.

“Het recyclen van aluminium is niet lastig of moeilijk en het kost maar 5% van de energie die nodig is om nieuw aluminium te produceren. Het wordt ook veel gedaan. Men zegt wel eens dat 98 procent van het geproduceerde aluminium nog steeds in actieve dienst is.” Met deze woorden benadrukt Egbert Stremmelaar, directeur van de Vereniging Industrieel Oppervlaktebehandeling Nederland (Vereniging ION), dat recycling van aluminium veel oplevert.

Maar hoewel de recycling van aluminium erg duurzaam is, heeft die nog steeds last van negatieve connotaties, vertelt Alexander Lutz, postdoctoraal onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel. “Als er fouten optreden bij producten die uit gerecycled aluminium bestaan, wordt vaak direct naar de bron van het aluminium gekeken, zonder ook maar één moment naar andere processen in de productieketen te kijken.”

Dat het loont om aluminium te recyclen, blijkt uit onderzoek van een internationaal consortium van bedrijven, de TU Delft en de Vrije Universiteit Brussel. Lutz legt uit wat het onderzoek inhoudt: “We hebben onderzoek gedaan samen met aluminiumverwerker E-Max naar aluminium profielen voor kozijnen. Zij gebruiken de reststromen van aluminium kozijnen opnieuw in het productieproces. Dus je sloopt een gebouw, haalt de kozijnen eruit en gebruikt die opnieuw.”

Uit het onderzoek blijkt dat gerecycled aluminium even goed kan zijn als nieuw gewonnen aluminium. Lutz: “In sommige gevallen heeft het zelfs betere mechanische eigenschappen dan de minder duurzame standaardlegering uit primair aluminium. Zorgvuldig geproduceerd gerecycled aluminium heeft net zoveel kwaliteit als aluminium dat uit aluminiumerts wordt gewonnen, maar heeft een veel lagere CO2-voetafdruk. Een legering met een te veel of te weinig aan bepaalde elementen leidt in beide gevallen tot problemen.”

Bij recycling wordt nu alles op een hoop gegooid en hergebruikt. Overwogen wordt echter om aluminium in meerdere stromen te gaan inzamelen, zodat bekend is dat er niet te veel verstorende elementen in zitten. Maar dit betekent wel dat afvalverwerkers straks verschillende stromen aluminium moeten scheiden.

De rest van het artikel is te lezen via: metaal.nl.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven