Ga naar hoofdinhoud

Boetes als afvalbranche niet genoeg doet aan inzameling flesjes en blik

Foto: Shutterstock

Wanneer de afvalbranche onvoldoende doet om het inzamelpercentage van flesjes en blikjes te verhogen, dan kan de Inspectie Leefomgeving en Transport boetes opleggen. Het inzamelpercentage van de flesjes is namelijk nog te laag, zo zegt Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen tegen het AD.

Het inzameldoel van 90 procent is met 68 procent niet gehaald. Twee jaar geleden kwam de wettelijke plicht voor het inzamelen van kleine plastic flessen. Nu het inzameldoel nog niet is gehaald geeft Heijnen aan teleurgesteld te zijn. Een oplossing om het percentage op te krikken is volgens haar het vermeerderen van het aantal statiegeldapparaten.

Bedrijfsleven werkt niet mee

Volgens het Recycling Netwerk Benelux deed het bedrijfsleven zelf onvoldoende om het inzamelpercentage te verhogen. Het bedrijfsleven verdiende volgens hen in 2022 84 miljoen euro door te weinig in te zamelen. Zo legt Directeur Rob Buurman van Recycling Netwerk uit: “De lobby van het bedrijfsleven wist een laag statiegeldbedrag van 15 eurocent binnen te halen, en wist daarnaast te bedingen dat verkooppunten niet verplicht zijn om consumenten weer hun betaalde statiegeld terug te geven, terwijl dat eerder juist wel verplicht was. Daardoor zijn er nu slechts 5.000 plekken waar je je statiegeld terugkrijgt. Bij de bioscoop of in het pretpark krijg je niets terug.”

Bron: AD / Recycling Netwerk Benelux

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.