Ga naar hoofdinhoud

PreZero opent nieuwe locatie voor papier- en kartonrecycling

Foto: PreZero

PreZero heeft in Alphen aan den Rijn de locatie uitgebreid met een extra hal. Hierin is plaats voor de verwerking van 40.000 ton papier en karton per jaar. In de hal is een moderne papierpers geplaatst, die ook inzetbaar is voor de verwerking van verschillende persbare kunststoffen zoals folies, big bags en PET-bandjes.

PreZero zamelt ieder jaar zo’n 450.000 ton papier- en kartonafval in bij gemeenten en bedrijven. Op de papierlocaties van PreZero, waaronder nu ook de nieuwe papierlocatie in Alphen aan den Rijn, wordt de kwaliteit van het ingezamelde materiaal beoordeeld en daarna in balen van ongeveer duizend kilo geperst. De balen gaan vervolgens op transport naar een papierfabriek. Daar wordt het losgeslagen en opgelost tot pulp. Deze pulp wordt gewassen en gereinigd, waarna er nieuw papier en karton van wordt gemaakt.

1.400 zonnepanelen

PreZero heeft bijna 1.400 zonnepanelen op het dak van het bedrijf geplaatst. In de regio is door netcongestie namelijk een grote schaarste aan elektriciteit dus een eigen energievoorziening was nodig. Een batterij van 425 kWh moet het bedrijf in dagen met weinig zon verder ondersteunen zodat er altijd ruim voldoende capaciteit is om de papierpers te laten draaien. De zonnepanelen moeten er voor zorgen dat de overslag- en papierhal volledig zelfvoorzienend draaien, later moet ook het laden van de elektrische trucks die het afval inzamelen en naar de locatie brengen op deze stroomvoorziening draaien. De overcapaciteit van de opgewekte energie wordt terug geleverd aan de netbeheerder.

Volgens Ane-Dick Steringa, Value Chain Directeur Papier en Karton van PreZero, vestigen zich in het gebied rond de locatie veel logistieke centra en groente- en fruitverpakkers. Dit komt bovenop de lokale bedrijven in de regio. ‘Dit zijn bij uitstek bedrijven die veel papier- en kartonafval hebben, dat we kunnen recyclen tot hoogwaardige grondstoffen voor nieuwe producten. We zijn er trots op dat we hier vanuit onze locatie Alphen aan den Rijn vanaf vandaag ook een belangrijke bijdrage aan kunnen leveren’, zegt Steringa. ‘Extra bijzonder is dat onze papierlocatie volledig zelfvoorzienend wordt qua elektriciteit. Zo hebben we geen last van de netcongestie en leveren we een mooie bijdrage aan duurzaamheid in de regio.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.