Column

‘Melk komt uit de koelkast’

Onze jongste kleindochter Gwyn (15) is vegetariër. Nou, eigenlijk meer ‘pescotariër’, want ze eet gelukkig wel vis. De beslissing om vlees af te zweren, heeft ze op eigen houtje genomen toen ze een jaar of acht was. Reden: je mag/moet geen dieren dood maken. Dus niet zozeer een milieuargument, maar meer ‘dat is zielig.’

Mijn opa-opmerking tegen haar: ‘Maar dan zijn die dieren er helemaal niet meer, als wij ze niet opeten’ is educatief totaal niet verantwoord. Wij hebben er respect en waardering voor, terwijl wij zelf – en de rest van de familie – toch echte vleeseters zijn. Mijn vrouw en ik komen van het platteland en daar gold vroeger vooral: ‘ie’j mot good vleisch eaten, daor wo’j stark van’.

Het was misschien wel de belangrijkste voeding van allemaal. Trots hing het opensneden varken met vastgebonden poten op een ladder naast de boerderij, zodat iedereen kon zien dat er goed was geslacht. En nu zit vlees in het verdomhoekje; stoppen daarmee. Vooral vanwege CO2 uistoot en dat soort zaken. Vlees is het nieuwe roken. En eerlijk gezegd, wij – ook ik – kunnen echt wel minder vlees eten, En ik heb ook niets tegen vegetariërs

Er zijn echter wel enkele heel belangrijke aandachtspunten, die vrijwel altijd in de discussie worden vergeten:

  • Vlees is rijk aan eiwitten. Waar halen we onze eiwitten dan vandaan? Met een kleine minderheid vegetariërs geen probleem, maar als we allemaal overgaan…? Plantaardig, zoals sojabonen. Die komen veelal uit de subtropische landen. Oerwouden worden er nu al voor gekapt. Hupsakee, plat die bossen om soja te verbouwen voor onze eiwitten. Niet de bedoeling? Nee, maar het moet ergens vandaan komen!
  • Discussie op de radio tussen volwassen mensen (echt waar!): “Ja, wel melk natuurlijk, maar geen vlees meer” Je weet niet wat je hoort en dat ratelt maar door. Ratelende betweters, denk eens even na, een koe – of welk vrouwelijk zoogdier dan ook – geeft pas melk na de geboorte van een kalf. Vlees dus. Nu nemen wij het kalf weg en drinken massaal melk van die koe die voor haar kalf melk geeft. Geen vlees, een kalf dus = geen melk en ook geen kaas. Dit weet toch iedereen, behalve…. O ja, kleine kinderen: “Ja, maar melk komt toch uit de koelkast?” Voor jullie wel, broekies, maar volwassenen moeten beter weten!
  • En dan is er nog de bemesting van al die planten/gewassen, die in het vegetarisch tijdperk nodig zijn. In kale grond groeit niets. Hier moet je voedingsstoffen aan toe voegen, vooral dierlijke mest en gier zijn uitstekend. Maar als we geen koeien en varkens meer hebben… Stikstof dan maar? Maar daar willen we nou juist toch ook af? En de wereldvoorraad fosfaat kent grenzen.

Interessant onderwerp dus, waarover door sommigen wel heel erg simpel en incompleet wordt gedacht Wel gevaarlijk als het daarbij bijvoorbeeld om politici, onderwijzers of beleidsmakers gaat…

Henk Meinen

Bijlage

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven