Algemeen

Ooit was hij inkoper bij Triton Karton, onderdeel van het Bührman-Tettenrode concern, en zorgde hij voor de inkoop voor de kartonfabriek Hollandia in Coevorden , Ceres in Oude Pekela en De Dollard in Nieuwe Schans. Ing. Rinus van der Laan (61) is zijn naam en hij is al tientallen jaren geleden zelf als ondernemer gestart met zijn bedrijf World Paper B.V. in Oude Pekela.

Omdat ik een zakelijke vraag voor hem heb, kom ik in contact met hem en is een afspraak snel geregeld. Dus op naar het ruime Groningse land. Naar de streek waar vele papier en (stro)kartonfabrieken al ver voor de vorige eeuw het fraaie landschap vulden. Al vele jaren had ik Rinus niet meer gesproken of gezien. Niettegenstaande was het welkom allerhartelijkst en werd ik meteen aan zijn zoon Koen van der Laan (27) voorgesteld. Samen runnen ze al enige tijd hun business en het is de bedoeling dat dat Koen over enige tijd de zaak van zijn vader gaat overnemen.

De vader van Rinus – helaas in 1999 overleden – zei hem dat ‘als hij in loondienst bleef werken, hij verzekerd was van een geregeld inkomen. Maar als ondernemer veel geld kon verdienen, maar ook failliet kon gaan, als hij zijn best niet deed”. Dit was niet tegen dovemans oren gezegd. In 1994 startte Rinus samen met een goede relatie, Jan Steenhuis uit Scheemda, deze onderneming. Ze vormden gezamenlijk een werkkapitaal en Jan nam 51 procent van de aandelen en Rinus de overige 49 procent.

Aanvankelijk werd een loods gehuurd van Lommerts de Bruin in Farmsum, maar al snel groeide het bedrijf uit zijn jasje. Rinus had natuurlijk al vele relaties en contacten met binnen- en buitenlandse papier- en kartonfabrikanten, alsmede met de vele leveranciers in deze branche.

De business
Zijn handel is een belevenis, enorme partijen stocklots (overtollige rollen) in vele kwaliteiten, fluting (tussenlaag voor golfkarton), grijs boekkarton keurig op formaat op pallets gestapeld, bottle carrier (sterk papier om flessen en blikjes compact te verpakken) en new double liner kraft-afval uit de Verenigde Staten en vele kraft- en witte kraft soorten. Een ware specialist, die restant partijen van talrijke papierindustrieën aankoopt en weer doorverkoopt aan vele internationale afnemers.

Via een goede relatie leerde hij een uitstekende verkoper in deze kwaliteiten kennen. Toen deze man bij zijn werkgever overbodig werd, ging hij als zelfstandiger voor Rinus werken en hij bewerkt veel landen in het Midden-Oosten, zoals Turkije, Egypte, Israël, al een tiental jaren tot volle tevredenheid.

Maar het ondernemen gaat niet altijd over rozen. In 1998 liep een transactie met een fors bedrag verkeerd en een faillissement had zo maar het gevolg kunnen zijn. Compagnon Jan Steenhuis kwam hem echter op sportieve wijze tegemoet, met de woorden: ‘Nooit meer doen!’. Inmiddels is het allemaal weer terugverdiend, is iedereen tevreden en Rinus zelf volledig eigenaar. Het bedrijf heeft, naast Rinus en zijn zoon Koen, nog vier medewerksters op kantoor, één vrachtwagenchauffeur en acht heftruckchauffeurs.

Zoon Koen
Eerst volgde hij een accountant studie, maar wilde stoppen en bij zijn vader gaan werken. Hier kon volgens Rinus echter geen sprake van zijn! ‘Eerst je studie afmaken en dan zien we verder’. Koen is ‘dus’ afgestudeerd in bedrijfseconomie aan de universiteit van Groningen en stapte toen in het bedrijf.

Rinus liet hem eerst diverse projecten uitvoeren, zoals bijvoorbeeld de hele rompslomp rondom het plaatsen van drieduizend zonnepanelen op één van de bedrijfshallen. Koen heeft ook een grote belangstelling, zeg maar passie, om meer in oud papier te gaan ontwikkelen. Zo is het zijns inziens praktisch om, als ze hun handel bij de papierfabrieken ophalen, ze meteen het oud papier in één rit afleveren.

Equipment
Ooit reden ze samen naar een tissue fabrikanten om daar twee oude kleine Bollegraaf papierpersen van het type 25 te gaan bekijken. Deze machines waren in erbarmelijke staat, maar ze konden deze tegen een schappelijke prijs kopen. Vervolgens lieten ze machinefabrikant Bollegraaf van twee slechte machines één goede maken en konden zo de kapotte balen oud papier uit de Verenigde Staten over persen.

Al snel bleek de machine te weinig capaciteit te hebben en de lopende band te smal. Dus werd type 25 ingeruild en staat er nu een Bollegraaf 110 met nieuwe opvoerbanden. Ook tien Doosan heftrucks met Cascade klemmen, een moderne Merlo verreiker en een eigen trailercombinatie behoren tot het machinepark. De bescheiden hal, waaraan het kantoor is verbonden, is slechts de opslagruimte voor de pallets met boekkarton. Enkele jaren terug waren ze in de gelegenheid om de oude stro/oud papier-hallen van kartonfabriek Britannia aan te kopen. Historische panden met een roemrucht verleden.

De aankoop verliep precies zoals Rinus zaken doet: kordaat, het is ja of nee en gewoon op een vrijdagmiddag beslist. Ruim 22.000 vierkante meter, met een opslagcapaciteit van ruim 10.000 ton. De bedrijfshallen werden voorzien van een nieuwe betonnen vloer, momenteel bouwt men er laaddocks en wordt het complex met nog eens 3.000 vierkante meter uitgebreid. En ook hier worden zonnepanelen aangebracht. World Paper is duidelijk een dynamische onderneming.

Passie
Niet alleen papier is Rinus zijn passie, er is nog meer en een dag heeft slechts 24 uren. Dus heeft hij inmiddels samen zijn partner Mirjam Drenth, die ook de crediteuren administratie voert, een grote hobby in dressuur paarden. Als je dit ziet, waan je je op een ranch in de Verenigde Staten. Prachtige paarden. Merries en veulens staan apart en in een andere stal treffen we de hengsten aan, die zich vriendelijk laten aaien als Rinus in de buurt komt. Iedere avond zijn ze daar samen bezig hun dieren te verzorgen. De accommodatie is voortreffelijk te noemen.

De ambitie van zijn zoon Koen is enorm. Hij wil graag World Paper B.V. verder voortzetten en uitbreiden. Met zo’n enorm netwerk en kennis van zaken moet dit toch zeker gaan lukken. En Rinus laat zelf het werk ook niet zomaar los. Daarvoor is hij veel te gepassioneerd. Gewoon een prima adres dus, waar de vakkundigheid vanaf straalt in deze niche markt. Je moet er gewoon eens een bezoek aan wagen. Je rijdt dan werkelijk enthousiast naar huis en je hebt ongetwijfeld meer kennis opgedaan!

TEKST | Wim Grift | FOTO’S | Koen van der Laan