Ga naar hoofdinhoud

Vernieuwde tomatenverpakking van recyclebaar karton bespaart ritten en opslag

Golfkartonnen tomatentray van Stoffels. Foto: Stoffels

Het vernieuwen van de verpakking van tomaten, scheelt tomatenteler Stoffels Tomaten 146 vrachtwagenritten per jaar en 1.000 pallets aan opslag. De nieuwe verpakking is gemaakt van 100% recyclebaar karton en zijn bij transport opgevouwen. Daardoor passen er meer in een vrachtwagen.

Verpakkingsproducent DS Smith en Tomatenteler Stoffels Tomaten bedachten een manier om de verpakking van de tomaten te verbeteren. De verpakkingen worden plat in plaats van opgezet aangeleverd bij de inpaklocatie bij Stoffels. Dat scheelt 83% volume aan lucht. Stoffels heeft een automatische opzetmachine geïnstalleerd om de trays weer uit te vouwen. Dit scheelt ruimte bij transport en opslag. Daarnaast is bij de productie van de nieuw gestandaardiseerde verpakking minder karton nodig.

De uitgevouwen en gevulde trays. Wanneer de verpakkingen geleverd worden bij Stoffels zijn ze opgevouwen en dat scheelt 83% volume.

De benodigde opslagruimte van de nieuwe verpakking is verminderd naar ongeveer een vijfde. “Dat maakt voorraadbeheer aanzienlijk eenvoudiger. Het magazijn is overzichtelijker en het aantal heftruckbewegingen wordt sterk gereduceerd.“, aldus Paul Stoffels, gedelegeerd bestuurder van de tomatenteler.