Ga naar hoofdinhoud

Tweede leven voor afgedankte EV-accu’s

Autoproducent Kia Europe gaat gebruikte accu’s van elektrische auto’s laten hergebruiken in second life energieopslagsystemen. Het mobiliteitsmerk werkt hiervoor samen met encore, een start-up van Deutsche Bahn, die voor dit doel gebruikte EV-accupakketten uit heel Europa gaat betrekken.

De gebruikte accupakketten worden gedemonteerd tot op batterijmoduleniveau en vervolgens onderworpen aan gedetailleerde diagnostische tests, waarbij geschikte modules worden gebruikt voor nieuwe energieopslagsystemen, aldus het bedrijf.

Kia Europe is de eerste mobiliteitsaanbieder die gaat samenwerken met encore | DB om de ambitieuze doelstellingen waar te maken. De twee bedrijven hebben recentelijk een prototype van een Battery Storage-faciliteit onthuld op de EUREF-Campus in Berlijn. Het prototype is volledig gemaakt van hergebruikte batterijmodules van de Kia e-Soul.

Cradle-to-cradle

Kia hanteert bij de ontwikkeling van elk model een ‘cradle to cradle’-benadering, waarbij rekening wordt gehouden met processen aan het einde van de levensduur en de regeneratie van hulpbronnen. Dit heeft Kia ertoe gebracht om alternatieven te zoeken voor het recyclen van gebruikte EV-accu’s voor onder meer Second Life-projecten, die de levensduur van batterijen verder verlengen.

Terugnameservice

encore | DB beschikt al over een batterij-terugnameservice in heel Europa. Deze gebruiken ze om Second Life batterij-energieopslagsystemen te creëren. Dit alles wordt gefaciliteerd door de uitgebreide infrastructuur die beschikbaar is binnen de Deutsche Bahn Group. Het Europese transport van de batterijen en de nieuwe energieopslagunits wordt verzorgd door de logistieke dochteronderneming DB Schenker als ook door DB Cargo.