Ga naar hoofdinhoud

Studenten bedenken installatie die batterijen uit afvalstromen haalt

Foto: Shutterstock

Een nieuw project genaamd Temnos, kan batterijen in afvalstromen van bijvoorbeeld elektronica detecteren. Voor de detectie van de batterijen maakt de installatie gebruik van kunstmatige intelligentie.

Het project Temnos werd gepresenteerd door studenten van het Core studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven. Ze willen door batterijen te detecteren meer grondstoffen uit afvalstromen halen. Het verbetert namelijk, volgens de studenten, het sorteerproces. Batterijen komen door de verbeterde sortering namelijk eerder in het juiste traject terecht. Daarnaast kan je branden voorkomen door batterijen eerder te detecteren. Batterijen zorgen jaarlijks voor meerdere branden in afvalbakken, maar ook bij recyclingbedrijven.

Batterijen herkennen

Er zijn volgens het Core studententeam twee manieren om batterijen in afvalstromen te herkennen. Dit kan doordat het systeem telefoons en tablets herkent, waar batterijen in zitten. Hiervoor wordt een pilot uitgewerkt met recycler Huiskes Metaal B.V. in Waalwijk. Voor andere stromen waarin batterijen lastiger te zien zijn is röntgentechnologie een oplossing. Deze ziet de batterij in een apparaat zitten waardoor die automatisch verwijderd kan worden.

In onderstaande video de pitch voor de Temnos:

Bron: duurzaam-ondernemen.nl

Lees ook: