Kortsluiting in batterijen bij het restafval zorgt voor ongeveer vier afvalbakbranden in de week. Dit zegt Steven van Eijck van Stichting Open tegen De Telegraaf. Het gaat hierbij volgens Van Eijck vaak om artikelen waarbij men zich vaak niet realiseert dat er een batterij in zit die kortsluiting kan geven.
Elektronische apparaten moeten gerecycled worden. Bij grote apparaten gaat dat meestal wel goed, maar vooral bij de kleinere apparaten of losse batterijen gaat het vaker mis. Zo zegt Van Eijck tegen de krant. Ze verdwijnen in de restafvalbak. Of in het geval van wenskaarten met een batterij (voor lichtjes of geluid), in de papierbak. Deze batterijen kunnen beschadigd raken en gaan gloeien, wat dan mogelijk oorzaak is voor een brand.
Lever ze in
Batterijen in het afval zorgt niet alleen bij mensen thuis, maar ook in vuilniswagens, bij afvalverwerkers en recyclers voor problemen. In 2022 alleen al kwamen tientallen berichten binnen over vuilniswagens waarvan de lading in de brand is gevlogen. Oorzaak: batterijen. Daarom roept Stichting Open mensen nogmaals op om elektronische apparaten en batterijen niet in de afvalbak te gooien maar in te leveren op de daarvoor bestemde inleverpunten.
Bron: Telegraaf
Lees ook:
Het klinkt logisch dat veel afvalbranden beginnen met een lithiumbatterij.
Maar wat ik me afvraag, is waarom daarna metaalbranden zo uit de hand lopen. Ik kan mij lithium-batterijen voorstellen in de rol van aansteker, maar niet als bulkbrandstof. Wat brandt er eigenlijk zo hard? Zijn dat bijvoorbeeld lichte metalen als aluminium- en magnesiumlegeringen of iets in die geest?