Algemeen
Textielinzameling Zoetermeer

Begin april is de samenwerking gestart tussen Renewi (voorheen Milieu Express), Climpex en Sympany om de textielinzameling in Zoetermeer op gestructureerde wijze tot een hoger niveau te brengen door meer textiel uit het restafval te houden. Op jaarbasis gaat het al gauw om een half miljoen kilo textiel dat door inwoners wordt gedoneerd in de textielcontainers en de milieustraten.

Wat houdt de samenwerking in
Renewi (voorheen Milieu Express) zorgt voor het transport van het ingezamelde textiel. 2x per week wordt het textiel uit de containers geleverd aan de sortering van Sympany in Utrecht (één van de vijf sorteervestigingen). Het textiel vanuit de milieustraten gaat naar Climpex. Sympany hecht grote waarde aan een samenwerking met lokale partijen.

Wat levert de samenwerking op
Deze samenwerking is onder meer aangegaan voor de social return. Hiermee wordt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de mogelijkheid op werk geboden. Tevens kan de vergoeding aan de gemeente ertoe bijdragen dat de afvalstoffenheffing voor inwoners verlaagd wordt en “last but not least”: van de inkomsten uit verkoop worden landelijke en lokale goede doelen gesteund. Organisaties die het zonder overheidssteun moeten doen en afhankelijk zijn van uw steun, dus uw gedoneerde kleding, schoenen en overig textiel!

Afvalinzameling verandert
In steeds meer gemeenten verandert de manier waarop afval wordt ingezameld. Restafval wordt minder frequent huis aan huis opgehaald. Wel kan huis aan huis meer gescheiden worden aangeboden of worden ingeleverd bij milieustraten. Ook textiel wordt bijvoorbeeld huis aan huis opgehaald.

Afval tussen het textiel
De vrij toegankelijke textielcontainers, zoals die van Sympany, hebben hinder van het restafval waar anders voor moet worden betaald. Steeds vaker treffen zij huishoudelijk afval, elektronica, glas, verf en ander soorten vuil en viezigheid aan tussen het textiel. Een onprettige klus voor de medewerkers die dit afval tussen het textiel uit moeten halen. Soms is de vervuiling zo erg, dat ook goed textiel onbruikbaar is geworden. Om het gedoneerde textiel tegen vuil en vocht te beschermen is het van groot belang dat het in een gesloten plastic (vuilnis)zak wordt aangeboden. Daarnaast kunt u het aan huis aanbieden en wordt het voor u opgehaald. Ook buiten de reguliere huis aan huis inzamelingsdagen! 

Tegenover één kilogram afval tussen het textiel moet 5 kilogram goed textiel staan om het tot een positief resultaat te brengen.

Meer informatie: Stichting SYMPANY

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven