Ga naar hoofdinhoud

PureCycle zet voet in Europese markt vanuit Antwerpen

Foto: Pixabay

Het Amerikaanse kunststoffenrecyclingbedrijf PureCycle wil een polypropyleen (PP) recyclinginstallatie bouwen in een “circulaire economie” hub in de Belgische haven van Antwerpen-Brugge, de eerste onderneming in Europa.

De fabriek zal naar verwachting een jaarlijkse capaciteit hebben van 59 000 ton met het potentieel om de activiteiten in de toekomst uit te breiden, omdat de site tot vier verwerkingslijnen kan ondersteunen met een verwachte totale capaciteit van 240 000 ton per jaar. PureCycle is momenteel bezig met de inkoop van grondstoffen en de financiële planning en de bouw zal naar verwachting in 2024 beginnen.

De faciliteit komt in het NextGen District, een wereldwijde hub in de haven voor bedrijven die de circulaire economie willen bevorderen. PureCycle kreeg onlangs een concessiecontract toegewezen tijdens het selectieproces van NextGen.

Het recyclingproces van PureCycle is ontwikkeld en in licentie gegeven door Procter & Gamble. Purecycle heeft de technologie gecommercialiseerd en scheidt kleur, geur en andere verontreinigingen van het schroot om het om te zetten in zijn Ultra-Pure Recycled (UPR) hars met maagdelijke eigenschappen.

Wiebe Schippers, Vice-President van Europese activiteiten, zegt dat de aankondiging de laatste fase markeert in de wereldwijde groeistrategie van PureCycle. “We zijn verheugd om onze UPR-hars naar klanten in Europa te brengen, waar bedrijven en beleid vooroplopen in de circulaire economie. Door onze aanwezigheid in het NextGen District kunnen we profiteren van bestaande efficiëntieverbeteringen, samenwerken met andere vernieuwers in de ruimte en nieuwe partnerschappen aangaan.”