Algemeen
Nascheiding restafval. Foto: Attero

Het scheiden van afval gebeurt nog (lang) niet alle gemeenten in Nederland. Voorstanders zeggen dat het beter is dan thuis sorteren. Vanwege milieuwinst, minder kosten en minder gedoe voor inwoners. Tegenstanders daarentegen verwerpen het idee, omdat ‘je meer restafval overhoudt en omdat verbranden duur is’.

In steden als Leiden, Utrecht en Amsterdam wordt het afval nagescheiden, in bijvoorbeeld het Groene Hart niet? Toch wordt de roep om nascheiding steeds luider. In Gouda vraagt een aantal politieke partijen er om, want de stad zou er beter uit zien zonder al dat plastic op straat. Woerden houdt de ontwikkelingen in de gaten. Cyclus gaat voor- en nadelen nog eens onderzoeken. Sceptici blijven er echter ook.

Het gaat de voorstanders van nascheiden vooral om het PMD-afval (blik , drank en plastic) dat weer bij het restafval zou kunnen. Glas, textiel, gft (groente, fruit en tuinafval) en papier moet wel apart gehouden worden. “Ik onderschrijf dit van harte”, zegt Raymond Gradus, hoogleraar bestuur en economie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. “Machines halen tot tien keer zoveel PMD uit restafval dan bij bronscheiding en het is van hogere kwaliteit.”

Voor mensen is het gewoon moeilijk te bepalen wat nu wel of niet in de PMD-zak moet, zegt hij. “Bijvoorbeeld piepschuim. Dat hoort er niet in. En soms zitten in een product verschillende soorten plastic. En omdat de kwaliteit van plastic die machines uit het restafval halen beter is, is het ook goedkoper.”

Afvalgoeroe Marco de Haas van ‘Schoon, heel en veilig’ is ook enthousiast. “Ik ben groot voorstander. Wethouders denken alleen maar in idealen en niet in praktische oplossingen. De inzamelingsregels voor plastic zijn niet helder genoeg. Mensen stoppen van alles in de zakken en denken dat ze goed bezig zijn, maar lang niet alle plastic is her te gebruiken. Bovendien rijden met al die afvalstromen te veel wagens door de straat.”

“Alleen als je heel slecht inzamelt, is nascheiden beter”, zegt Maarten Bakker, onderzoeker grondstoffen en recycling bij de TU in Delft. “Als je bij nascheiding vijftig procent van het plastic uit het restafval kunt halen, scoor je vijftig procent. Als je op dit moment maar twintig procent recyclet, boek je dus winst. Maar als het recyclen al heel goed gaat, gaat dat niet op.”

Cyclus laat weten dat het nascheiden van PMD voor de aandeelhoudende gemeenten een bruikbaar alternatief kan zijn, vooral omdat de techniek steeds beter wordt. Een woordvoerder: “Nadeel is echter nog steeds dat er op de markt weinig partijen zijn die restafvalverwerking en nascheiding aanbieden. De capaciteit en keuze is daardoor beperkt.” Wel komt er in 2021 een uitgebreid onderzoek naar de mogelijkheden voor bron- en nascheiden. “Uiteindelijk zijn het de gemeenten die de keuze maken.”

Bron: Algemeen Dagblad

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven