Algemeen
E-waste in ict

Nederland lijkt zijn zaakjes goed op orde te hebben als het gaat om het inzamelen en recyclen van computerapparatuur. Niets is minder waar. In de minder zichtbare datacenterwereld wordt namelijk een groot deel van de it-hardware en -componenten afgedankt zonder oog te hebben voor hergebruik van materialen. Het Europese project Cedaci poogt een einde te maken aan deze e-waste. 

Even wat cijfers van de Amsterdam Economic Board: in 2016 stonden naar schatting bij Nederlandse datacenters 4,3 miljoen servers, waarvan 1,5 miljoen binnen de regio Groot-Amsterdam. Jaarlijks worden hiervan in een vervangingscyclus circa een half miljoen servers afgedankt. Daarvan verwerken gecertificeerde recyclers slechts 24 procent van deze hardware tot grondstoffen en verkopen Nederlandse refurbishers na een opfrisbeurt amper 11 procent van de servers voor hergebruik in binnen- en buitenland.

De rest – ruim de helft van de afgedankte servers – wordt direct via de handel voor hergebruik geëxporteerd of belandt op een stortplaats. Alleen, deze apparatuur verdwijnt uit beeld omdat een centrale registratie voor export voor hergebruik ontbreekt. Onduidelijk is dan ook wat er uiteindelijk mee gebeurt. “Doodzonde”, zegt Julie Chenadec, projectmanager Green IT Amsterdam, een denktank en initiator op het terrein van duurzaamheid en ict in Europa en een van de partners van Cedaci. “Door deze export worden jaarlijks miljoenen tonnen aan waardevolle hulpbronnen uit deze sector verspild. Het is belangrijk dat juist deze kritische en vaak zeldzame grondstoffen beschikbaar komen voor hergebruik.”

De rest van het artikel is te lezen op computable.nl.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven