Ga naar hoofdinhoud

Britse Suez recycling voor 2,4 miljard verkocht aan Australische investeringsbank

Franse afval- en waterzuiveringsreus Veolia verkoopt de Britse afval- en recyclingactiviteiten van Suez aan Australische inversteringsbank Macquarie Asset Management. Het gaat om de Suez Recycling and Recovery UK Group. Hiermee komt het Franse bedrijf tegemoet aan de belangrijkste zorgen van de Britse mededingingsautoriteit, die een risico zagen in de concurrentiepositie.

De verkoop volgt op een interventie van de Britse toezichthouder op de mededinging, de Competition and Markets Authority (CMA), toen Veolia’s moeizame overname van de wereldwijde activa van Suez vorig jaar werd aangekondigd. De CMA oordeelde dat goedkeuring alleen zou worden verleend bij de verkoop van de Britse afvalactiviteiten van een van beide partijen aan een geschikte koper. Dat werd Macquarie. Volgens website Recycling International is de toekomst van Suez en Veolia in de afvalbeheer- en recyclingsector in het Verenigd Koninkrijk nog onzeker, ondanks de aankondiging van verkoop aan Macquarie.

Beauparc en Panda

Bij de aankondiging van de Macquarie-transactie op 8 augustus zei Veolia dat het de bezwaren van de CMA had weggenomen. Macquarie is echter al eigenaar van Beauparc, dat ook een aanzienlijke voetafdruk in de Britse afvalsector heeft. Onder Beauparc valt ook Panda Recycling, het bedrijf dat de Rotterdamse papierrecycler Renes overnam.

Concurrentie

In een verklaring die aan Letsrecycle.com werd gegeven nadat de deal werd aangekondigd, zei de UK Competition and Markets Authority (CMA) dat ze bewijs aan het onderzoeken waren. “Ons diepgaand onderzoek heeft voorlopig uitgewezen dat het samengaan van Veolia en Suez, twee van de grootste leveranciers van afvalbeheerdiensten, de concurrentie zou kunnen beperken en zou kunnen leiden tot duurdere en kwalitatief mindere diensten, waarbij de belastingbetaler de rekening gepresenteerd krijgt”, aldus een woordvoerder. De CMA bepaalde daarbij dat Veolia haar eigen afvalbedrijf of het volledige afvalbedrijf van Suez in het Verenigd Koninkrijk aan een geschikte koper moest verkopen. Over de overname door Macquarie volgt nog een oordeel. Veolia kijkt hier vol vertrouwen naar uit. Verwachting is dat deze uitspraak in september komt.