Ga naar hoofdinhoud

300.000 euro subsidie voor techniek die van afval weer grondstoffen maakt

Roeland Jan Dijkhuis, Harmen Oterdoom, Wiebe Pronker en Michiel Spits. Foto: DOPS

De in Beverwijk gevestigde startup DOPS Recycling Technologies krijgt een financiering van 300.000 euro uit het Innovatiefonds Noord-Holland. Met dit geld gaat de startup verder werken aan een technologie om van afval, dat nu nog de verbrandingsovens in gaat, weer grondstoffen te maken.

DOPS Recycling Technologies ontwikkelt technologie waarmee afval en biomassa in een gepatenteerde thermo-chemische reactor gescheiden wordt in bruikbare (schone) moleculen. Deze zijn er in gas en/of vaste vorm. Deze grondstoffen kunnen weer gebruikt worden in de industrie. Het gaat hierbij om afval dat nu, om verschillende redenen, vooral in de verbrandingsovens verdwijnt. De nieuwe technologie kan ervoor zorgen dat er dus nog meer grondstoffen uit afval herwonnen kunnen worden.

Vertrouwd raken en verder ontwikkelen

Om te zien wat de technologie allemaal kan, wordt er eerst een laboratorium reactor (TRL4-5) gebouwd. Naar verwachting wordt deze in december 2022 in gebruik genomen. Hier worden proeven gedaan met verschillende afvalstromen om aan te tonen wat de technologie allemaal kan. Als de eerste serie proeven met de laboratorium-reactor goed verlopen, start het ontwerpen van een zogenaamde pilot installatie om de techniek verder te ontwikkelen.

DOPS Reycling Technologies is opgericht in 2021 door Roeland Jan Dijkhuis, Harmen Oterdoom, Wiebe Pronker en Michiel Spits.