Algemeen

De IJssel bij Kampen was afgelopen november de eerste testlocatie om Plastic Soep af te vangen uit een rivier voordat het de Noordzee bereikt. The Great Bubble Barrier gebruikt hiervoor een barrière van bubbels: een bellenscherm. Uit het experiment in de IJssel, een van de snelst stromende rivieren in ons land, blijkt dat The Great Bubble Barrier meer dan 80% van het testmateriaal afvangt. Daarmee is de pilot een groot succes.

Voor de oprichters van The Great Bubble Barrier, Francis Zoet, Anne Marieke Eveleens en Saskia Studer , komt hiermee een droom uit: het aanpakken van de plastic soep bij de bron. Minstens 80% van het plastic in de oceaan is afkomstig van land en stroomt via rivieren rechtstreeks de oceaan in. De drie vrouwen zochten naar een manier om plastic tegen te houden in rivieren, waarbij de vrije doorgang voor de scheepvaart en vismigratie niet gehinderd zou worden, en zijn daarin met vlag en wimpel geslaagd.

Pilot in samenwerking met Rijkswaterstaat, Deltares en BAM/van den Herik
The Great Bubble Barrier won in 2016 een door Rijkswaterstaat en Puur Water Natuurlijk uitgeschreven wedstrijd: ‘De Plastic Free Rivers Makathon’ om de plastic problematiek een halt toe te roepen. In samenwerking met het Self Supporting River System (SSRS) leerteam van Rijkswaterstaat, Deltares en BAM/van den Herik werd de effectiviteit van het bellenscherm eerst uitgebreid getest in het lab van Deltares. De resultaten waren positief, waarna in november 2017 een Bubble Barrier van bijna 200 meter bij Kampen in de IJssel geplaatst kon worden voor een testperiode van drie weken. De nu gepubliceerde resultaten laten zien dat The Great Bubble Barrier plastic afvangt onder alle waargenomen omstandigheden. Ook het effect van wind en stroming werd gemeten om de instellingen van het bellenscherm ieder gewenst moment te kunnen aanpassen aan de omstandigheden. Bij elke weersomstandigheid werd er 80% van het testmateriaal afgevangen. Dit is significant meer dan zonder Bubble Barrier.
The Great Bubble Barrier ving in de IJssel overigens ook een kunstgebit, een halve bril en een paraplu!

Gevaar voor mens en milieu
Plastic vervuiling vormt een bedreiging voor mens en milieu en dit probleem groeit. Ieder jaar belandt er wereldwijd acht miljard kilo plastic in de oceanen[1]. Dit levert grote problemen op voor al het leven in het water. Via het zeeleven komt dit plastic weer terug bij ons: zo zitten in mosselen en zelfs in honing microscopische deeltjes plastic[2]. Deze deeltjes zijn zo klein dat ze gemakkelijk menselijke lichaamscellen kunnen binnendringen.
Het merendeel van dit plastic in de oceaan komt uit de rivieren. Het afbrokkelen van grote stukken plastic in oppervlaktewater vergroot deze hoeveelheid microplastics met de dag. De wereldwijde plastic problematiek in de oceaan is een aantal jaar geleden al stevig op de kaart gezet. Er ontbrak echter een oplossing die Plastic Soep over zowel de volle breedte en diepte van rivieren kan vangen, zonder schepen en vissen in de weg te zitten. Die oplossing is er nu wel.

Werking The Great Bubble Barrier
The Great Bubble Barrier is een scherm van lucht in het water, dat zowel schepen als vissen ongehinderd kunnen passeren. Plastic Soep wordt echter wél door het bellenscherm tegengehouden en naar de kant geleid.
Het bellenscherm wordt gecreëerd door een buis op de bodem van de rivier te plaatsen en hier lucht doorheen te pompen. The Great Bubble Barrier creëert een bellenscherm van de bodem van de rivier tot aan het wateroppervlak. De opwaartse stroming die hierdoor ontstaat, brengt zwevend afval in de waterkolom naar boven. Door het scherm schuin te plaatsen, wordt de natuurlijke stroming gebruikt om het plastic naar de oever te geleiden, waardoor het afval eenvoudig te verzamelen en verwijderen is.

Klaar om onze rivieren schoon te krijgen
The Great Bubble Barrier is kortom klaar om te starten met het afvangen van Plastic Soep. Iedere rivier, kanaal of gracht met stroming is in principe geschikt om een Bubble Barrier te plaatsen. Het bellenscherm van The Great Bubble Barrier biedt een effectieve manier om plastic uit rivieren op te vangen, en is daarnaast goed schaalbaar, visueel aantrekkelijk en kan tien jaar blijven liggen. Voor de ‘launching customers’ die het plastic probleem hier in Nederland willen aanpakken: de bubbels van The Great Bubble Barrier zijn klaar voor actie.
Om het systeem zo snel mogelijk permanent te installeren, is recentelijk een crowdfunding campagne gestart. Verschillende bekende organisaties die de Plastic Soep willen verminderen steunen de actie en bieden leuke rewards voor donateurs, zoals rietjes van riet en tochten door de grachten van Amsterdam om plastic te vissen. Wie The Great Bubble Barrier wil steunen met een donatie, kan dat doen op www.thegreatbubblebarrier.com.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven