Ga naar hoofdinhoud

Tennisballen blijken toch recyclebaar

Ze leken lange tijd niet te recyclen, maar tennisballen kunnen vanaf nu een tweede leven krijgen volgens ABN Amro. De bank heeft bekend gemaakt dat ze vijftigduizend tennisballen gaat recyclen. Goed voor honderd vierkante meter vloer voor buurtsportveldjes van de Krajicek Foundation. Oude tennisballen dienden tot voor kort hooguit als afdekdop voor de trekhaak op de auto of als speeltje voor de hond. Het merendeel van de 5,5 miljoen ballen die tennissers jaarlijks in Nederland afdanken, wordt verbrand in afvalinstallaties. Zonde, want ze bestaan uit waardevol natuurrubber, dat sterker en elastischer is dan synthetisch rubber.

Jarenlang was het technisch onmogelijk om afgedankte ballen te verhakselen tot rubberkorreltjes. Het strak op het rubber geplakte gele vilt bemoeilijkte de recycling. Dat is nu verleden tijd. Bezoekers van het World Tennis Tournament (WTT) kunnen oude ballen inleveren in speciale bakken. Ook de filialen van ABN Amro staan open voor afdankertjes. Rotterdam volgt daarmee het voorbeeld van Roland Garros in Frankrijk en de US Open, waar al langer ondervloeren voor sportveldjes in achterstandswijken worden gemaakt, met vilt en al.

Daar is nu een nieuwe ontwikkeling in gekomen. Het bedrijf Innovation Team in Montfort kan het vilt van het rubber scheiden, zegt Mark van Rijt, directeur brand, marketing and communications van ABN Amro. Dat vergroot de afzetmogelijkheden. “De rubberkorrels worden, behalve in vloertegels, ook al gebruikt in de zool van een schoen, de Circular, die we samen met Quick hebben ontwikkeld. Deze schoenen worden tijdens het WTT gedragen door de ballenkinderen en lijnrechters. Ook zijn er dakplaten voor groene huizen van gemaakt door Ceyes.”

Vijftigduizend ballen is te weinig voor een renderende recycling, zegt Eric Petersen, directeur van Innovation Team. Bij vijfhonderdduizend exemplaren begint het interessanter te worden. “De meeste kosten zitten in inzameling en transport. Door samenwerking met partners willen we de kosten laag houden.”Nu betaalt de bank, hoofdsponsor van het Rotterdamse tennistoernooi. Van Rijt wil het bedrag niet kwijt. “Wij willen de circulaire economie in een stroomversnelling brengen”, zegt hij. We gaan ook alle woningen en kantoren die wij financieren in 2030 gemiddeld energielabel A bezorgen. En we willen ons duurzaam belegd vermogen van acht miljard in 2017 verdubbelen in 2020. De teller staat nu op 13 miljard.”