Ga naar hoofdinhoud

Nijssen: Papierrecyclers wacht lastig jaar

Ondanks stijgende kosten en de zorgelijke ontwikkelingen in de wereld, was 2022 voor de papierrecyclingsector een “behoorlijk” jaar, stelt voorzitter Gerard Nijssen van de FNOI, het platform van de oudpapierbranche. Hij vreest dat 2023 “voor ons allemaal een stuk lastiger gaat worden”.

Nijssen uitte zijn zorg tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de brancheorganisatie op Paleis het Loo in Apeldoorn. Volgens de ondernemer staan papierrecyclers voor enorme uitdagingen. Hij doelde onder meer op de dreigende exportrestricties als gevolg van de herziening van de Europese Verordening Overbrenging Afvalstoffen (EVOA). Dit zal niet alleen voor afval maar ook voor hoogwaardige recyclingstromen grote impact hebben. “Het gaat hier om puur protectionisme, gemaskeerd door een milieusausje”, aldus de FNOI-voorman. “Rampzalig voor het milieu, de economie en de circulaire economie met het Europese overschot aan oudpapier.”

Nachtmerrie door lithiumbatterijen  

Nijssen noemde in zijn nieuwjaarstoespraak ook de ‘toenemende vervuiling’ van het oudpapier, en stond uitgebreid stil bij een ander groot probleem waar recyclers – branchebreed – mee worstelen: het groeiende aantal branden veroorzaakt door lithiumbatterijen. Branden bij papierrecyclers zijn van alle tijden, maar steeds vaker ligt de oorzaak bij lithiumbatterijen. “Zelfs een piepkleine knoopcelbatterij in een wenskaart kan het begin zijn van een enorme vuurzee”, beaamde een FNOI-lid tijdens de receptie.

Om de branden een halt toe te roepen voert de FNOI veelvuldig overleg met overheden, producentenorganisaties en verzekeraars. “Om de risico’s op brand door lithium-ion batterijen tussen het papier te kunnen verminderen, hebben we andere partijen hard nodig”, benadrukte Nijssen. “We kunnen het niet alleen.”

Mis het niet: RMBLive!

FNOI-voorzitter Gerard Nijssen is dinsdag 24 januari een van de gasten van RMBLive!, de online talkshow van Recycling Magazine Benelux. Martijn Reintjes praat met recyclers over overleven in tijden van crisis. Naast Nijssen schuiven aan: metaalrecycler Willeke Ketting (MRF, Metaalhandel Ketting), plasticrecycler Ben Kras (Kras Recycling) en Ercan Özturk (Textiel Recycling Dordrecht). Aanmelden voor RMBLive! kan hier.