Ga naar hoofdinhoud

Koninklijke opening Bio-LNG-installatie in Amsterdam

Koning Willem-Alexander heeft de eerste Nederlandse bio-LNG-installatie officieel geopend. Deze fabriek, die een belangrijke bijdrage levert aan de verduurzaming van het wegtransport, is gebouwd op het terrein van Renewi in Amsterdam Westpoort.

De drie initiatiefnemers, Renewi, Nordsol en Shell, hebben elk een eigen rol in de productie van de biobrandstof. Renewi haalt in heel Nederland organisch afval op, zoals producten van supermarkten die over de datum zijn. Vervolgens verwerkt de recycler het afval en zet het in de eigen vergisters om in biogas. De nieuwe installatie van Nordsol werkt het biogas op tot bio-LNG. Shell levert deze brandstof aan haar klanten op haar LNG-tankstations in Nederland.

De nieuwe installatie produceert naar verwachting zo’n 3,4 kiloton bio-LNG per jaar waarmee het de uitstoot van ruim tien kiloton fossiele CO2 voorkomt. Bio-LNG wordt gemaakt van organisch afval, niet van fossiele bronnen. Daardoor biedt bio-LNG de mogelijkheid om op korte termijn de CO2-uitstoot te verminderen.

In het novembernummer van Recycling Magazine Benelux staat een uitgebreid artikel over de nieuwe bio-LNG-installatie in Amsterdam.