Algemeen

Het scheiden van koffiepads en theezakjes via het gft-afval, de zogenaamde Green Deal van de branchevereniging Koffie & Thee Nederland, de Rijksoverheid en de Vereniging Afvalbedrijven, is uitgeroepen tot winnaar van de Award Recycling Heroes 2023. Ze lieten daarmee 400 andere wereldwijde inzendingen achter zich.

Met het initiatief worden koffiepads en theezakjes – net als koffiefilters – verwerkt nadat het is ingezameld bij het gft-afval. Dit kan, doordat de Nederlandse producenten van koffie en thee de theezakjes en koffiepads zo veel mogelijk composteerbaar hebben gemaakt. Momenteel is 93% van de theezakjes composteerbaar en bijna 97% van alle koffiepads. Daarom mogen ze sinds januari 2023 in de gft-bak. Het initiatief levert in Nederland op jaarbasis zo’n 88 miljoen kilo extra compost op.

Voor de nominatie van de Award Recycling Heroes waren er wereldwijd 400 inzendingen. Behalve de Nederlandse Green Deal waren er nog negen andere winnaars. De winnaars krijgen een beloning van 1.000 dollar. ‘We zijn heel blij met deze erkenning’, zegt Unico van Kooten, beleidsmedewerker Europese zaken bij de Vereniging Afvalbedrijven, ‘Het laat zien hoe belangrijk samenwerking met ketenpartijen is. De Nederlandse koffie- en theesector heeft de signalen vanuit de markt serieus opgepakt en zijn producten verduurzaamd. Ze zijn hiermee koploper in Europa. We hopen dat dit praktische voorbeeld internationaal inspirerend gaat werken.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.