Algemeen

Inzet recyclaat zorgt voor milieuwinst

Foto: Shutterstock

Het gebruiken van recyclaat in plaats van nieuwe kunststoffen levert aantoonbaar milieuwinst op. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau CE Delft, in opdracht van de Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststoffenindustrie (NRK). Ten opzichte van nieuw fossiel kunststof levert recyclaat een CO2-winst op van 2,6 tot 4,6 kilo (variërend naar type kunststof) per gebruikte kilo gerecycled kunststof.

“We wisten het eigenlijk al lang, maar het wordt nu ook bevestigd door het onderzoek van CE Delft dat recycling van kunststoffen wel degelijk zin heeft, een flinke milieuwinst oplevert en zo bijdraagt aan de positieve rol die kunststoffen in een duurzame, circulaire economie spelen”, zegt NRK Voorzitter Matthijs Veerman. CE Delft onderzocht de klimaatwinst bij het gebruik van mechanisch gerecycled kunststof bij het maken van nieuwe producten.

Wetgeving nodig
Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat er op dit moment nog veel kunststof wordt verbrand, omdat ze niet apart worden ingezameld en gerecycled. In Europa gaat het volgens het rapport om 85 procent van de kunststoffen die goed gerecycled en gebruikt hadden kunnen worden. Om dit te voorkomen is stimulerende wetgeving is hierbij essentieel. Om afzetmogelijkheden te garanderen, zal er een wettelijk verplicht minimumpercentage gerecycled materiaal in kunststof artikelen en verpakkingen moeten worden vastgelegd, voor zo ver er geen wettelijke beperkingen zijn.

Het hele rapport is te lezen via de NRK

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.