Ga naar hoofdinhoud

GP Groot gaat vooruit met bedrijfswagens op waterstof

Met deze auto gaat GP Groot het rijden op waterstof uittesten. Foto: GP Groot

Naast elektrisch rijden wordt er toekomst gezien in rijden op waterstof. Om stappen te zetten in de energietransitie gaat GP Groot groep drie Renault Master Van H2-TECH waterstof-bedrijfswagens in gebruik nemen. Dit doen ze voor GP Groot inzameling, HB Adviesbureau en NXT Mobility.

GP Groot behoort tot de eerste groep Nederlandse ondernemingen die de innovatieve voertuigen inzet. ‘Rijden op waterstof is nog volop in ontwikkeling. Daarom testen we met de nieuwe voertuigen wat rijden hiermee in de praktijk inhoudt. Op die manier openen we de deur naar meer waterstofvoertuigen op de weg’, zo meldt het bedrijf.

Transport van chemisch afval

GP Groot inzameling gaat de auto inzetten voor de doorontwikkeling van een bijzondere dienstverlening: het sorteren van chemisch afval bij en voor klanten. ‘Er bellen regelmatig klanten met de vraag of wij chemisch afval kunnen komen ophalen’, vertelt Gonny Schoonhoven, bedrijfsleider Gevaarlijk afval van GP Groot inzameling ‘Veel mensen hebben geen idee aan welke wet- en regelgeving het transport en verpakken ervan moet voldoen. Wij sturen dan een ADR-chauffeur naar de klant om het specifieke afval te sorteren en te verpakken. Soms kan het gelijk meegenomen worden en in andere gevallen moet een andere wagen het komen ophalen. De nieuwe Renault is uitermate geschikt voor dit werk.’

Grotere actieradius met waterstof

De Renault Master Van H2-TECH bedrijfswagen heeft een 30 kW brandstofcel, een 33 kWh-batterij en vier tanks voor in totaal 6 kg waterstof. Auto’s die met deze techniek rijden, gebruiken waterstof in combinatie met een batterij. Het voordeel aan waterstofauto’s is dat ze een grotere actieradius hebben dan batterij-elektrische voertuigen. Daarbij hoeven ze niet lang aan een laadpaal maar worden ze, net als brandstofauto’s, binnen enkele minuten volgetankt.

De voertuigen tanken bij de nieuwe waterstof tankinstallatie van de NXT Energy Hub op bedrijventerrein De Boekelermeer in Alkmaar. Deze tankinstallatie is gebouwd onder de regeling DKTI-transport van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De Renaults maken deel uit van een pilot om ervaring op te doen met het rijden op waterstof, de pilot vormt de laatste fase voor de publieke openstelling van het nieuwe waterstoftankstation.

In ontwikkeling

Rijden op waterstof is nog volop in ontwikkeling. Daarom worden de nieuwe voertuigen nu getest. ‘Daarom testen we met de nieuwe voertuigen wat rijden op waterstof in de praktijk inhoudt. Op die manier openen we de deur naar meer waterstofvoertuigen op de weg. Niet alleen doordat we straks praktijkervaring hebben met rijden op waterstof en onze klanten daarover kunnen adviseren, maar ook doordat we het kip-en-ei probleem rondom rijden op waterstof oplossen’ legt Erik Metselaar uit. Hij is directeur van NXT Mobility. ‘Zolang er geen waterstoftankstations zijn, worden er geen waterstofvoertuigen verkocht. En als er geen waterstofvoertuigen verkocht worden, dan worden er geen waterstoftankstations gebouwd. Door de ontwikkeling van ons eerste waterstoftankstation geven we bedrijven in de regio Alkmaar de mogelijkheid om te starten met rijden op waterstof en stimuleren we de transitie naar duurzame mobiliteit.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.