Ga naar hoofdinhoud

Aandacht voor ruim 50 miljoen ton onzichtbare e-scrap op International E-Waste Day

Draadloze oordopjes en smartwatches behoren vaak tot de onzichtbare E-scrap. Foto: Shutterstock

Meer dan een Chinese Muur aan kilo’s elektronische apparaten wordt er dit jaar wereldwijd afgedankt. Dat komt neer op 61,3 miljoen ton. Daarvan wordt maar 17,4 procent op de juiste manier ingezameld, verwerkt en gerecycled. Om de onzichtbare E-scrap meer aandacht te geven is de slogan van de International E-Waste Day op 14 oktober ‘Je kunt alles met een stekker, batterij of kabel recyclen!’

Wereldwijd wordt er nog 50,6 miljoen ton aan afgedankte elektrische apparaten gestort, verbrand, illegaal verhandeld en op een ondermaatse manier verwerkt. Of het wordt gewoon in de huishoudens opgeborgen en niet meer gebruikt. Zelfs in Europa, wereldleider op het gebied van e-afvalrecycling, wordt slechts 54% van de e-scrap officieel gerapporteerd als ingezameld en gerecycled. Reden is vooral het gebrek aan kennis in de maatschappij. In Nederland is het Stichting Organisatie Productentenverantwoordelijkheid E-Waste Nederland (Open) die met haar Wecycle campagnes regelmatig aandacht vraagt voor dit onderwerp.

Onzichtbaar elektronisch afval

Dat grote elektrische apparaten ingeleverd horen te worden als E-scrap is voor de meeste mensen wel bekend. Toch zijn nog een heleboel elektrische apparaten die door consumenten gewoon wordt weggegooid. Denk aan speelgoed met elektronische onderdelen, e-sigaretten, rookmelders of smartwatches. Het behoort allemaal tot de categorie elektronisch afval. Wordt dat verkeerd weggegooid, dan belandt het vaak op stortplaatsen en in verbrandingsovens. Niet alleen zonde van de waardevolle grondstoffen die daarmee verdwijnen, maar elektronica kan ook gevaarlijke stoffen bevatten zoals lood, kwik, cadmium en vlamvertragers.

Pittige puzzel

Wie in Nederland afgedankte elektrische apparaten inlevert tijdens de zogenaamde Nationale Wecycleweek (9 t/m 15 oktober), krijgt bij de milieustraten en een groot aantal kringloopwinkels een ‘pittige puzzel’. Volgens Stichting Open is die zelfs voor puzzelliefhebbers niet zomaar opgelost.

Bron: WEEE-forum / Stichting Open

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.