Ga naar hoofdinhoud

Myne zet in op AI en robots voor sortering metalen

Foto: Myne

Recycler Myne, voorheen bekend als Reukema, lanceert de eerste digitale recyclingfabriek ter wereld. De technologie kreeg de naam Xorter. Door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie en robots kan de fabriek aluminium schroot op legering sorteren. De Xorter-technologie wordt de komende jaren ook toegepast op het sorteren van koper-, messing- en zinklegeringen uit afval.

De Xorter-technologie sorteert het materiaal dus op legering. De techniek draait nu eerst in Harderwijk, maar de ambitie is om de techniek verder uit te breiden. “De markt is wereldwijd en het probleem om tot een hoogwaardige circulariteit te komen is actueel en groot. Alleen in Europa al zouden qua capaciteit honderden Xorters kunnen staan”, zo zegt Martijn van de Poll, co-CEO bij Myne.

Voor het maken van de Xorter heeft Myne samengewerkt met de Technische Universiteit Delft. “Uiteindelijk is het de bedoeling dat ook ijzerafval gesorteerd wordt met de Xorter-technologie”, Zo zegt Professor Dr. Peter Rem, Hoogleraar Resources & Recycling aan de TU Delft uit ‘Ook ijzerafval bestaat uit verschillende legeringen. Een ijzeren blikje of autodeur heeft niet dezelfde legering als een ijzeren balk in een gebouw.” Deze legering wordt door de Xorter herkend.

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.