Algemeen

Het klimaat verandert. De aarde is aan het opwarmen, en dat heeft allerlei negatieve gevolgen. Daarom moet de manier waarop we met energie omgaan veranderen. In Nederland vinden er steeds meer veranderingen plaats in de manier waarop we energie verbruiken en opwekken. Zo maken we de overstap naar duurzame energie. Hoe kan je bijdragen aan deze energietransitie? In dit artikel vertelt Independer over recyclen, energie besparen en kiezen voor duurzame energie.

Waarom is recyclen belangrijk?
Recycling is onderdeel van een circulaire economie. Daarin worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt: afval bestaat eigenlijk niet meer. Bij recyclen denk je dan ook waarschijnlijk vooral aan het besparen van nieuwe grondstoffen. Er worden namelijk geen (of minder) nieuwe materialen gebruikt. Maar recyclen zorgt ook voor energiebesparing. Het winnen van nieuwe grondstoffen en het produceren van nieuwe materialen kost namelijk veel energie. Worden grondstoffen gerecycled? Dan kan dit zorgen voor een lager energieverbruik. Het is wel belangrijk dat afval goed verwerkt wordt. De winst is namelijk kleiner als afval niet goed gescheiden wordt.

Energie besparen
Het hergebruik van producten en materialen kan zorgen voor energiebesparing. Daarnaast kennen we vast allemaal de bespaartips voor de korte termijn. Zoals de verwarming laag zetten, korter douchen, de kraan uitzetten tijdens het afwassen en stekkers uit het stopcontact halen. Dat zijn allemaal dingen waar je vandaag al mee kan beginnen. Door wat bewuster te leven, kan je je energieverbruik verminderen. Maar de grootste besparing krijg je door je woning of bedrijfspand te verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan: isolatie aanbrengen, zonnepanelen installeren en aardgasvrij verwarmen. Dit zijn maatregelen waarbij het even duurt voordat je je investering hebt terugverdiend. Maar de grote energiebesparing maakt het zeker de moeite waard.

Duurzame energie
Duurzame energie is de tegenhanger van fossiele brandstoffen, waarvan we weten dat er steeds minder van is. Fossiele brandstoffen zijn daarnaast vervuilend en dus slecht voor het milieu en klimaat. Daarom is de energietransitie erop gericht om over te stappen op bronnen die nooit ‘op’ raken. Voorbeelden van duurzame energie zijn zonne-energie, windenergie en waterkracht. Wil je duurzame energie gebruiken? Let dan goed op. Niet alle groene energie is namelijk ook écht groen. Er is ook grijze energie die ‘vergroend’ is met certificaten uit het buitenland. Wil je zeker weten dat jouw keuze voor groene energie ook echt duurzaam is? Kies dan voor een energiecontract met groene stroom uit Nederland.

Bespaar ook op je energierekening
Als laatste nog een handige tip. Misschien kan je namelijk niet alleen besparen op je verbruik, maar ook op je energietarief. Wil je overstappen op duurzame energie? Dan betekent dit niet dat je meer betaalt. Groene energie is namelijk niet automatisch duurder. Met de energievergelijker van Independer vind je eenvoudig duurzame energiecontracten. Zo draag je niet alleen bij aan de energietransitie, maar merk je ook het verschil in je portemonnee. Overstappen naar een leverancier die beter bij je past is zo geregeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven