Ga naar hoofdinhoud

Tweede Renewi Plogging Run als start van Marathon Eindhoven-weekend

Het weekend van de 37ste Marathon Eindhoven gaat op zaterdag 9 oktober van start met de Renewi Plogging Run. Tijdens deze run wordt het marathonparcours joggend ontdaan van zwerfafval. Sinds 2017 geeft Renewi aandacht aan het voorkomen van zwerfafval en het recyclen van gebruikte materialen. Om de daad bij het woord te voegen, zorgt Renewi de dag voor de marathon Eindhoven in eigen stad voor afvalvrije straten.

Gewapend met handschoenen, grijpers, prikstokken en vuilniszakken gaan lopers op pad om in ontspannen tempo en gemoedelijke sfeer het marathonparcours te ontdoen van afval. In 2019 haalden zo’n 75 deelnemers maar liefst 213 kilo afval op, variërend van achteloos weggesmeten lege blikjes, flesjes, pizzadozen, papier, plastic, glas et cetera. Dit jaar is er ruimte voor wel 150 deelnemers.

De Renewi Plogging Run is na het succes van 2019 niet meer weg te denken uit het programma van het marathonweekeinde. Het initiatief benadrukt de wens van de Marathon Eindhoven om steeds meer te verduurzamen en een bijdrage te leveren aan het verbeteren van het milieu. “Duurzaamheid is naast sportiviteit een belangrijke kernwaarde van de sport”, aldus Marc Lensen, hoofd Marketing. “Het is een gezellige én sportieve manier om de stad nog schoner te maken”.

Inschrijven
In tien groepen nemen op zaterdag 9 oktober lopers elk een afstand van zo’n vier kilometer voor hun rekening. De Renewi Plogging Run begint om 10 uur. Iedereen kan zich hier gratis aanmelden. Plogging is een samenvoeging van de woorden ‘plocka’ (Zweeds voor pakken) en ‘jogging’. Het concept om al lopend links en rechts afval op te ruimen, komt oorspronkelijk uit het noorden van Europa.