Ga naar hoofdinhoud

Staatssecretaris onderstreept belang matrasrecycling met opening vierde fabriek RetourMatras

Retourmatras Etten-Leur

Staatssecretaris Stientje Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) heeft de nieuwe fabriek van RetourMatras in Etten-Leur geopend. De bewindsvrouw onderstreepte het belang van duurzame matrasrecycling in Nederland. De nieuwe fabriek is tot stand gekomen door de hechte samenwerking tussen RetourMatras, IKEA, Renewi en Ikano Industry.

Het is de vierde fabriek van RetourMatras in Nederland. Met de totale recyclingcapaciteit zijn de partijen samen in staat om alle afgedankte matrassen in Nederland – jaarlijks 1,5 miljoen – te recyclen tot herbruikbare grondstoffen. Een belangrijke stap richting een circulaire economie. Op de nieuwe locatie zijn twintig mensen werkzaam. De fabriek heeft een recyclingcapaciteit van 400.000 matrassen per jaar. Hiermee wordt een besparing van jaarlijks twintig miljoen kilogram CO2 gerealiseerd.

Van Veldhoven: “Drieduizend keer de Domtoren in Utrecht. Zoveel matrassen zetten we jaarlijks bij het grofvuil. Ik vind dat we voor onze planeet en voor volgende generaties niet op deze voet kunnen doorgaan. Om een groeiende afvalberg, milieuvervuiling en CO2-uitstoot tegen te gaan, zetten we in op een circulaire economie. Van spullen gebruiken en weggooien naar hergebruiken. Een compliment aan alle betrokken partijen, die met deze vierde matrasrecyclingfabriek laten zien dat een circulaire economie werkt.”

Stevige uitbreiding capaciteit

RetourMatras beschikt inmiddels over vier matrasrecyclingfabrieken in Nederland – in Alphen aan den Rijn, Lelystad, Zeeland (NB) en in Etten-Leur. Ook volgt dit jaar de uitbreiding in Lelystad met een fabriek voor een nieuwe recyclingtechniek. In die fabriek past RetourMatras een nieuwe techniek toe, waarmee het schuim van afgedankte matrassen volledig gerecycled wordt tot een grondstof voor nieuw schuim. Met deze ontwikkeling werken de vier partijen samen aan een volledig circulair matras.

IKEA is in Nederland veruit de grootste verkoper van matrassen. Dit brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Ingka Investments deed in 2019 een investering in RetourMatras, evenals waste-to-product organisatie Renewi, dat verantwoordelijk is voor de landelijke inzameling van de matrassen en transport naar de RetourMatras-locaties. In 2020 sloot ook matrassenproducent Ikano Industry zich aan. Dit bedrijf werkt al jaren met gerecyclede materialen. Door middel van de circulaire samenwerking is de recyclingcapaciteit van RetourMatras uitgebreid tot 1,5 miljoen matrassen per jaar – de oplossing voor het grote maatschappelijke probleem dat matrassen in de afvaloven belanden.

Nederland koploper

Met de samenwerking met verschillende stakeholders (overheid, gemeenten, afvalwerkingsbedrijven, retailers en recyclingbedrijven, red.) laat RetourMatras zien hoe matrasrecycling efficiënt en rendabel wordt aangepakt. Nederland is Europees koploper in matrasrecycling, door een goede samenwerking in de hele keten. Dit is mede dankzij de krachtenbundeling van RetourMatras, IKEA, Renewi en Ikano Industry, die deze innovatieve wijze en het resultaat van dit recyclingproces hebben gesteund. Door intensief samen te werken, wordt er een concrete bijdrage geleverd aan de realisatie van de circulaire economie en wordt er daadwerkelijk een verschil gemaakt in de aanpak van klimaatverandering.