Algemeen

De Nederlandse markt in huishoudelijk PMD-afval heeft er met de sorteerlocatie van PreZero Recycling een speler bij, die jaarlijks 70.000 tot 80.000 ton wil gaan verwerken. De vestiging, die begin dit jaar van start ging, zag de afgelopen weken vanwege de Corona-crisis de leveringen lege blikjes en drinkpakjes fors oplopen. *)

PreZero Recycling Nederland stapte met de sorteerinstallatie begin dit jaar in de markt van licht huishoudelijk plasticafval in Nederland. De fabriek op een terrein van 12.000 vierkante meter kan jaarlijks 100.000 ton verpakkingen van plastic, metaal en drinkkarton (PMD) scheiden. Die stroom, afkomstig van huishoudens in Noord- en Oost-Nederland, ging tot voor kort naar de vestiging in het Duitse Porta Westfalica.

De nieuwe locatie, op industrieterrein Hessenpoort in Zwolle, betekende een investering van ongeveer dertig miljoen euro. Het is onderdeel van een recyclingcyclus, waarin het gesorteerde product als grondstof voor hernieuwbaar plastic dient. PreZero wil in deze keten uitgroeien tot een geïntegreerd dienstverlener in waste management.

PreZero, onderdeel van de Schwarz Group, waartoe ook supermarktketens Lidl en Kaufland behoren, wil als sorteerder van PMD afval ook wereldwijd snel groeien. Dit betekent capaciteit en kennis toevoegen, om plastics te recyclen. Omdat plasticafval bestaat uit verschillende typen polymeren – harde en zachte PET-toepassingen, polypropyleen, polyethyleen, polyethyleenteraftalaat (PET) en polystyreen (PS) – komt die kennis van de Oostenrijkse Sky Plastic Group, die PreZero vorig najaar overnam.

Het concern bouwt momenteel in België een eerste en in Duitsland een derde nieuwe sorteerinstallatie waar PET-flessen worden gerecycled. Na Porta Westfalica en Oppin, wil PreZero midden volgend jaar in Bremen een sorteerinstallatie met een jaarcapaciteit van 120.000 ton opstarten. In het Belgische Evergem investeert het concern op een terrein van vijf hectaren rond 35 miljoen euro in een installatie die jaarlijks 75.000 ton afval kan sorteren.

Eind dit jaar wil de locatie van start gaan. Ook in de Verenigde Staten is PreZero, na de overname van Resource Management Group en een samenwerking met ACI Plastics, begonnen met het verwerken van plastic afval. PreZero telt 3.600 medewerkers en is goed voor een omzet van 500 miljoen euro.

*) Lees in RMB nr. 4 meer over de nieuwe sorteerfabriek in Zwolle van Prezero Recycling Nederland. Christian Kampmann (managing director van PreZero Recycling Germany) en Claudy Lejeune (managing director van PreZero Recycling Nederland) vertellen over proces en plannen.

Het proces van PreZero Recycling in Zwolle is hier te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven