Algemeen

Dit is een cruciaal jaar, waarin Europa en het Verenigd Koninkrijk verdere voorbereidingen treffen om de doelstellingen voor de circulaire economie waar te maken. Renewi staat klaar om overheden te helpen bij het terugdringen van broeikasgasemissies en het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen door meer gebruikte materialen om te zetten in hoogwaardige secundaire grondstoffen. Dit zegt Otto de Bont, CEO van Renewi. “De tijd om in actie te komen is nu!”

De emissie van broeikasgassen in Europa daalde afgelopen jaar met 13,3 procent. Dankzij dit indrukwekkende resultaat is het continent goed op weg om de duurzaamheidsdoelstellingen voor 2030 te behalen. Maar als Europa de emissies verder wil terugdringen, is er actie nodig. Het is tijd dat Europa en het Verenigd Koninkrijk de circulaire economie tot hun voornaamste prioriteit maken: afval en vervuiling uit het productieproces weren, producten en materialen in gebruik houden en natuurlijke systemen regenereren om de algehele gezondheid van het systeem te bevorderen en te versterken.

De recyclingsector speelt een sleutelrol bij het omzetten van gebruikte materialen (afgedankte producten) in hoogwaardige secundaire grondstoffen, en dient er tevens voor te zorgen dat fabrikanten deze grondstoffen kunnen gebruiken ter vervanging van nieuwe, zogeheten virgin, grondstoffen. Daarmee wordt we niet alleen de aarde beschermd, door de noodzaak van het ontginnen van nieuw materiaal te beperken, maar worden ook koolstofemissies in het productieproces beperkt.

“Europa en het Verenigd Koninkrijk hebben laten zien een leidende rol te willen spelen in de introductie van circulariteit en het bevorderen van de circulaire economie”, aldus De Bont. “Daarbij lopen Nederland en België voorop, samen met een handvol andere Noord-Europese landen. Overheden moeten echter extra stappen zetten om te zorgen dat de ambitieuze klimaatdoelstellingen worden behaald.”

De Bont noemt als voorbeeld het introduceren van maatregelen om de vraag naar secundaire grondstoffen te stimuleren. “Denk dan een verplichte minimaal te gebruiken hoeveelheid van deze materialen, het heffen van CO2-belasting op verbranding, alsook het introduceren van ‘reële kostprijzen’ op primaire materialen, om de gevolgen voor het milieu inzichtelijk te maken. Het is ook belangrijk om het aanbod van subsidies te vergroten, om het gebruik van innovatieve nieuwe recyclingtechnologieën te stimuleren, zodat lastig te recyclen afvalstromen in de toekomst eveneens kunnen worden gerecycled. Dit is het moment voor overheden om in actie te komen en te zorgen dat de industrie de circulaire economie steunt.”

Renewi staat volgens hem klaar om overheden te ondersteunen via een duurzaamheidsstrategie, die draait om het produceren en hergebruiken van een groeiende hoeveelheid secundaire grondstoffen, gekoppeld aan de missie om de recyclingpercentages vóór 2025 met tien procent te verhogen tot 75 procent. Dankzij deze inzet, in combinatie met de bestendige resultaten van Renewi en de gerealiseerde reductie in CO2-emissies van activiteiten op de bedrijfslocatie en afvalinzameling met behulp van lage-emissievoertuigen, helpt Renewi Europa en het Verenigd Koninkrijk om hun waardeketens nog meer circulair te maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven