Algemeen

Ophef over plastic winterdorp

1
Huisjes uit het Albert Heijn winterdorp

Een nieuwe spaaractie van Albert Heijn zorgt voor commotie. Volgens de supermarkt is er geen reden voor onvrede, maar milieuorganisaties denken daar anders over. De in totaal 45 ‘winterdorp-mini’s’ zijn deels gemaakt van plastic.

Sparen voor welpies, beesies of je eigen winterdorp. Spaaracties van supermarkten blijven populair. Maar vaak wordt er in deze producten gebruikgemaakt van plastic. De onderdelen van het winterdorp zijn gemaakt van recyclebaar plastic, de verpakking is een combinatie van recyclebaar plastic en papier.

Volgens de Plastic Soup Foundation is het onbegrijpelijk dat er nu nog meer plastic op de markt wordt gebracht. “Wereldwijd wordt slechts 9 procent van al het plastic echt gerecycled. We moeten af van onnodig extra plastic op de markt. We roepen alle supermarkten op om hiermee te stoppen.”

Op Twitter reageerde de Plastic Soup Foundation verontwaardigd op de nieuwe actie. “Zijn jullie het plastic pact alweer vergeten?” vraagt de organisatie zich af. Het plastic pact werd begin dit jaar ondertekend door verschillende supermarkten, waaronder Albert Heijn en Jumbo. Daarin spraken zij af te streven naar minder plastic in 2025.

Volgens AH is er geen reden tot onvrede. Het bedrijf schrijft op Facebook dat de huisjes zijn gemaakt van recyclebaar plastic en dat ze erop zijn gemaakt om ieder jaar opnieuw te gebruiken. De Plastic Soup Foundation denkt dat er wel degelijk een reden is voor protest. “We vragen ons af of die huisjes in de realiteit ook echt worden hergebruikt. Straks is de hype over en dan belanden alle huisjes gewoon in de vuilnisbak.”

De vraag is dan in welke vuilnisbak de huisjes en verpakkingen belanden. “Het is aan de gebruiker om het in de juiste prullenbak te gooien”, zegt een woordvoerder van de supermarktketen. Volgens AH is de verpakking van de producten gemaakt van papier en hoort dit dus in de papierbak. “De transparante binnenlaag in de verpakking wordt tijdens de papierrecycling gescheiden van het papier.” 

De Plastic Soup Foundation weerspreekt dat. Die zegt juist dat de verpakking in de restafvalbak moet. “De verpakking is een combinatie van papier en plastic en hoort dus in de restafvalbak”, zegt de woordvoerder. Volgens Papier Recycling Nederland (PRN) horen producten met een plastic laagje niet in de papierbak. “Het recycleproces kan worden verstoord. Het is geen duurzame optie om papier en plastic te combineren”, zegt PRN. 

1 reactie op “Ophef over plastic winterdorp

  1. Gied van Hoorn schreef:

    Een discussie hoe de huisjes afgedankt moeten worden. Bij het papier of bij het plastic?

    In ieder geval moet het snoertje en de vloer met lichtjes in de afvalbak voor elektrische apparaten bv in dezelfde supermarkt waar je ze gekregen hebt. Of bij een tuincentrum. Die hebben mooie actie waarbij je ook nog eens een gratis leesboek kunt krijgen!!
    Van LightRec en Wecycle.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven