Algemeen

Ophef over Helmonds kunstgras

De rubberkorrels die zijn ingestrooid op de nieuwe kunstgrasvelden van de amateurclubs sv Brandevoort en Stiphout Vooruit zijn gemaakt van vrachtautobanden. Bezorgde voetbalouders in de wijk Brandevoort eisen dat de gemeente Helmond die korrels verwijdert.

Er hebben zich tot nu toe negen ouders verenigd, om samen ten strijde te trekken tegen de gemeente. Zij zijn een Wob-procedure gestart en hebben een verzoek tot handhaving bij de omgevingsdienst ingediend. “Desnoods gaan we naar de Raad van State, maar die rubberkorrels moeten vervangen worden. Een vrachtwagenband bevat nog meer meer zink dan een normale autoband”, zegt een moeder van een voetballertje, dat lid is van sv Brandevoort.
De producent van die rubberkorrels, Kargro Recycling in Nederweert, erkent dat er gemiddeld meer zink in vrachtwagenbanden zit. “Maar we zitten nog steeds ver onder de richtlijn zoals die door het RIVM is opgesteld”, zegt een woordvoerder. “Het is uiteraard bekend dat zink in water oplost en kan worden meegevoerd. Met opvangbakken voorkom je milieuschade. Maar het onderhoud wordt gedaan door de opdrachtgever (gemeente Helmond, red.).”
De ‘actievoerders’ stellen dat er überhaupt geen vrachtwagenbanden gebruikt zouden mogen worden als infill op kunstgras. Dat zou in strijd zijn met het zorgplichtmanifest dat in 2014 door de bandenrecycle-branche werd opgesteld. Daarin staat dat er, met het oog op gezondheid en milieu, enkel korrels van autobanden mogen worden gemaakt. In 2017 is het document aangepast, sindsdien wordt er gerept over ‘voertuigbanden’. Ook willen de voetbalouders, via een Wob-verzoek, weten hoe de aanbesteding van de twee velden is verlopen.
Harry Elzendoorn, voorzitter van sv Brandevoort, benadrukt dat de club feitelijk een buitenstaander is dit dossier. “We zijn niet bij de besluitvorming betrokken. Maar ik begrijp de zorgen van de ouders. Misschien hebben ze gelijk, misschien niet, maar het is hun goed recht om hier kritisch naar te kijken.” Stiphout Vooruit-voorzitter Mark Relou is enigszins verrast door het initiatief dat vanuit Brandevoort is genomen. “Ik kan op dit moment niet anders dan vertrouwen op het oordeel van het RIVM (‘het risico is praktisch verwaarloosbaar’). Wanneer een overheidsorgaan het uiteindelijk bij het verkeerde eind heeft, zou dat heel, heel kwalijk zijn.”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven