Algemeen

Nederland scheidt afval steeds beter

Nederland maakt nog steeds progressie met het scheiden van afval. Vorig jaar werd 78% van het op de markt gebrachte verpakkingsmateriaal gerecycled. Vijf jaar geleden lag dat nog op 70%. Daarmee zit Nederland ruim boven eigen en Europese doelstellingen. Dat blijkt uit het jaarlijks rapport van het Afvalfonds Verpakkingen, dat namens de verpakkingsindustrie een centrale rol speelt bij afvalscheiding in Nederland.

De inzameling, verwerking en recycling van verpakkingsmaterialen — glas, papier, kunststof, metaal en hout — wordt in Nederland betaald door de verpakkingsindustrie. Die draagt geld af aan het Afvalfonds, dat de recyclingkosten van bijvoorbeeld gemeenten vergoedt. Van de 3,1 mln ton verpakkingen die in 2017 door de industrie op de markt is gebracht, is 2,5 mln ton gerecycled.
De afgelopen jaren vijf jaar is het recyclepercentage voor papier, kunststof en metaal nauwelijks veranderd. Dat ligt al jaren boven de doelstelling. Opvallend is dat de afgelopen jaren wel meer glas is gerecycled, maar dat dit nog steeds onder de doelstelling is. Voor hout is het percentage sinds 2013 enorm gestegen, maar dat komt vooral omdat pallets gemaakt van gerecycled hout worden meegeteld bij zowel het op de markt brengen van hout als bij recycling.
De afvalscheiding van verpakkingen in Nederland ligt niet alleen boven de Europese norm, ook in vergelijking met andere EU-landen doet Nederland het goed. Cijfers over 2017 zijn er nog niet op Europees niveau, maar het jaar ervoor lag het recyclepercentage van Nederland boven landen als Duitsland en Frankrijk. België is koploper in Europa. Daar werd in 2016 82% van al het verpakkingsafval verwerkt voor hergebruik.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven