Algemeen
Foto: Shutterstock

Bij invoering van het statiegeld op kleine plastic flessen in juli 2021, was de verwachting dat dit 90 procent minder plastic flesjes in zwerfafval zou opleveren. Uit een rapport van ‘de zwerfinator’ blijkt dat dit sinds eind 2021 is blijven steken op 69,1 procent. Anderzijds steeg het aantal blikjes met ruim tien procent.

De Zwerfinator, Dirk Groot, doet sinds 2016 onderzoek naar zwerfafval. Over de periode 2017 tot en met 2022 publiceerde hij een rapport met zijn analyse van zwerfafval. Van januari 2017 tot en met juni 2021 werden er 8,4 plastic flesjes per kilometer gevonden. In 2022, na invoering van het statiegeld op plastic flesjes, waren dat gemiddeld 2,6 plastic flesjes per kilometer. Deze daling van bijna 70 procent werd echter al eind 2021 gehaald en daarmee is de vermindering van dit afval gestagneerd. Bij blik is er een stijging te zien. Van januari 2017 tot en met juni 2021 werden 22,8 blikjes per kilometer gevonden. In 2022 waren dit 25,2 blikjes per kilometer en dat is een toename van 10,6 procent.

Op naar de 90 procent

In het rapport schrijft Groot ook dat er nog een groot aandeel flesjes werd gevonden waar geen statiegeld op zit. Door hier statiegeld op in te voeren, maar ook beschadigde flessen in te nemen en flessen zonder etiket, zou de afname kunnen stijgen naar 88 procent. Groot: “Dan komen we eindelijk in de buurt van de 90 procent minder plastic zwerfflesjes uit de petitiemotie van de Plastic Soup Surfer die in februari 2017 door een meerderheid van de partijen in de tweede kamer werd ondertekend. De doelstelling daarvan was om dit binnen drie jaar te realiseren, we zijn inmiddels zes jaar verder en als we niks aan deze tekortkomingen doen, dan gaan we die negentig procent nooit halen”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.