Algemeen
Ad Lansink bij een ladder in zijn schuur

Bijna 40 jaar geleden bedacht Ad Lansink de Ladder van Lansink, met afvalhiërarchie in een lineair perspectief. Vorig jaar presenteerde hij in Brussel op het kantoor van de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de Europese Unie (PV EU), zijn nieuwe boek: Challenging Changes. Een boeiend en innoverend boek over de afvalhiërarchie in een circulair perspectief. De gemeente Nijmegen en Dar zijn trots dat zij een bijdrage mochten leveren aan dit boek. Zij onderschrijven de problemen en oplossingsrichtingen die in het boek door Ad Lansink beschreven worden. ISWA, de International Solid Waste Association, erkent dit ook. Een onafhankelijke jury koos Ad Lansink met zijn boeiende en innoverende handboek als winnaar van de ISWA Publication Award 2018.

Van lineaire naar circulaire economie
De transitie van een lineaire naar een circulaire economie is geen makkelijke opgave”, aldus Ad Lansink. Afval zonder hergebruik is volgens hem een gemiste kans. In zijn boek stelt Ad Lansink dat de afvalhiërarchie kan worden gebruikt als kader om de overgang naar een circulaire economie te bereiken. De belangrijkste kenmerken van een circulaire economie zijn gekoppeld aan de sleutelelementen van een duurzame economie. Bron- en ketenbeheer spelen een belangrijke rol, samen met producentverantwoordelijkheid en duurzaam inkopen. Financiële beleidsinstrumenten zijn noodzakelijk.

Reactie ISWA
De website van ISWA meldt: De ISWA Publication Award has been created with the intention of honoring the author(s) of a publication, article or book which is deemed to be exceptional in its contribution to the field of solid waste management. The ISWA Publication Award 2018 was awarded to the book ‘ Challenging Changes, Connecting Waste Hierarchy and Circular Economy ’ authored by Ad Lansink, the creator of the Ladder of Lansink waste hierarchy. Derek Greedy, ISWA, National Member Representative and Member of the Publication Award Panel: “A  very comprehensive review  of  waste management as  a whole  through the  eyes  of  the  circular   economy and  waste hierarchy.   Excellent  publication”.

Reactie Ad Lansink
De auteur is blij verrast met de award, vooral omdat ISWA op vele manieren haar missie op het terrein van duurzaam afvalbeheer en circulaire economie over de hele wereld zichtbaar maakt. De website, congressen, seminars en publicaties van ISWA zijn toonaangevend. Het is dan ook een grote eer om door ISWA onderscheiden te worden, na de al even eervolle nominatie door de NVRD. Ad Lansink deelt de eer van de ISWA Publication Award 2018 graag met iedereen, die Challenging Changes mede mogelijk heeft gemaakt. Ad Lansink: Graag bedank ik alle bedrijven en organisaties, privaat en publiek voor bijdragen en voorbestellingen. Ook bedank ik graag de ‘Editorial Board’ onder voorzitterschap van Jan Storm en het ‘Home Front ’, Nijmegen European Green Capital: Bart de Bruin (Dar), Michelle Stuiver (Dar) en ontwerper Sophie van Kempen (Visuele Identiteit). Gedeelde vreugde is meer dan dubbele vreugde.” De uitreiking van de award is op op woensdag 23 oktober tijdens het ISWA World Congress 2018 in Kuala Lumpur in Maleisië. Ad Lansink heeft het voornemen de prijs zelf in ontvangst te nemen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven