Ga naar hoofdinhoud

Internationale recyclingfederatie uit zorgen over gevolgen stemming EVOA

Foto: Shutterstock

De Bureau of International Recycling (BIR) maakt zich zorgen over de gevolgen voor de wereldwijde circulaire economie, na de stemming over de Europese Verordening Overbrenging Afvalstoffen (EVOA) in het Europese Parlement. BIR-voorzitter Tom Bird is zeer bezorgd over de potentiële schade die deze verordening toebrengt aan de internationale recyclingindustrie.

Enerzijds ziet de BIR dat het intra-Europese verkeer duidelijk wordt vergemakkelijkt, maar de uitvoer naar landen buiten de EU – geïndustrialiseerde (OESO) landen en ontwikkelingslanden (niet-OESO) wordt lastiger. Tom Bird uit hierover zijn zorgen: “Ik heb al vaak gezegd dat deze regelgeving naar mijn mening een nauwelijks verhuld protectionisme via de achterdeur is dat onze industrie in gevaar brengt en de wereldwijde circulaire economie ernstig verstoort. Het zou voor iedereen overduidelijk moeten zijn dat de handel in vitale grondstoffen zoals gerecycleerde metalen niet beperkt mag worden, en BIR als organisatie blijft zich volledig inzetten om precies dat te garanderen – vrije handel in recycleerbare materialen in een wereldwijde circulaire economie!”

Handel buiten de EU wordt met de nieuwe verordening moeilijker gemaakt door overeenkomsten tussen de verschillende lidstaten en inspecties, audits en controles van faciliteiten in derde landen. Daarnaast denkt de BIR dat de wereldwijde bezorgdheid over plasticvervuiling waarschijnlijk gaat leiden tot een verbod op de uitvoer van plastic recycleerbare stoffen uit de EU.

De Raad van Ministers van de EU moet nog verdere wetgevende stappen ondernemen voordat de nieuwe verordening van kracht wordt. De BIR zegt dat het samen met zijn leden samenwerken om de toekomstige (recycling)activiteiten veilig te stellen. BIR waarschuwt de regeringen van zowel OESO- als niet-OESO-landen zorgvuldig te kijken naar de gevolgen van deze voorgestelde wetten voor de materiaalbehoeften van hun eigen industrieën.