Algemeen
Genoeg Suez-warmte voor Westrand

Ook als de inwoners van Roosendaal straks nog maar 30 kg restafval per jaar inleveren, zal de afvalverbrander van SUEZ aan de Potendreef voldoende warmte produceren om de woningen in de Westrand mee te verwarmen.

Die geruststellende mededeling heeft wethouder Toine Theunis (Roosendaalse Lijst) voor Adriënne Maas-Cleeren (SP). Zij plaatste vraagtekens bij het plan om een nieuwe warmteleiding aan te leggen tussen de vuilverbrander en de wijk Westrand.

Subsidie

In september vroeg de gemeente Roosendaal anderhalf miljoen euro subsidie aan de provincie voor de aanleg van die hoofdleiding. Als de gemeente de subsidie krijgt wordt het geld doorgesluisd naar het gemeentelijk Duurzame Energiebedrijf Roosendaal (DER). Het plan van het DER en wooncorporatie Alwel is om een groot aantal woningen in Westrand (inclusief Stadsoevers) aan te sluiten op het warmtenet. 

Restwarmte

Het DER maakt gebruik van een lage temperatuur (40°C) restwarmte van SUEZ aan de andere kant van de A17. Met deze restwarmte worden de Douanier, de woningen van de nieuwe Wipwei en basisschool de Zonneboom al verwarmd. In de nabije toekomst worden meer nieuwbouwprojecten via de DER van warmte voorzien.

Onlangs bevestigde SUEZ-directeur Marc Das dat zijn bedrijf niet in de problemen gaat komen. Sterker nog, SUEZ wil de capaciteit van de verbrandingsinstallatie gaan uitbreiden van 386.000 ton nu naar 460.000 ton per jaar. Tijdens een presentatie aan omwonenden zei hij dat SUEZ geen afval importeert en ook niet van plan is dat op korte termijn te gaan doen. 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven