Algemeen

Overbetuwe maakt werk van spijkerbroeken

Dinsdag 3 april overhandigde gedeputeerde Michiel Scheffer het Gelderse circulaire estafettestokje aan wethouder Ben Ross van Overbetuwe. De gemeente is gestart met een inzamelactie voor spijkerbroeken. De spijkerbroeken worden gebruikt als isolatiemateriaal voor de nieuwe aanbouw van het gemeentehuis.

Statiegeld op spijkerbroeken

Provincie Gelderland maakt werk van de economie van de toekomst. Een slimme en schone industrie waarin afval de nieuwe grondstof is. Gedeputeerde Scheffer pleitte vorig jaar al voor de invoering van statiegeld op spijkerbroeken omdat die een uitstekende grondstof zijn voor isolatiemateriaal. Michiel Scheffer: ‘Per jaar gaan er 20 miljoen spijkerbroeken over de toonbank. Maar 3 miljoen broeken worden hergebruikt. De rest wordt afval. Door spijkerbroeken te gebruiken als isolatiemateriaal maakt Overbetuwe werk van afval. Goed voor het milieu. Goed voor de portemonnee!’

Gelderse circulaire estafette

Het duurzame estafettestokje werd in 2014 door de stichting Green Capital Challenge in het leven geroepen. Inmiddels is het estafettestokje 60 keer overhandigd aan duurzame initiatieven in Nijmegen. Nu Nijmegen in 2018 Green Capital is, willen de provincie en Green Capital Challenges het estafettestokje verder Gelderland inbrengen om de mooiste circulaire projecten in de spotlights te zetten. Na Apeldoorn, Brummen, Rheden, Lochem en Arnhem is Overbetuwe de zesde gemeente die het stokje overneemt.

Gelderland maakt werk van afval

Gelderland wil de eerste afvalloze provincie van Nederland zijn. In 2030 moet de circulaire economie in Gelderland zorgen voor 700 miljoen extra omzet, 5000 nieuwe banen en 50% minder grondstofgebruik. Veel Gelderse gemeenten, bedrijven en inwoners werken al aan de circulaire economie. Toch is het voor veel anderen nog een zeer abstract begrip. Daarom gaan we op zoek naar de mooiste Gelderse circulaire initiatieven om anderen te inspireren meer circulair te gaan denken of te ondernemen.

Het Gelders Circulaire Estafettestokje wordt doorgegeven aan bedrijven of gemeenten. Wilt u ook een eigen circulair project of initiatief aandragen? Dat kan via info@greencapitalchallenges.nl. Op de website www.gelderse-circulaire-estafette.nl is alle informatie te vinden, ook over  eerdere ontvangers van het estafettestokje.

 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven