Ga naar hoofdinhoud

Brand bij Prezero zorgt voor hoofdbrekens in Zwolle

Afvalbedrijf PreZero onderzoekt mogelijkheden om het sorteren en verwerken van plastic en verpakkingen snel te hervatten. De verwerkingsinstallatie in Zwolle is onbruikbaar na de verwoestende brand van woensdagochtend. Het vuur is ontstaan in een residubak van de sorteerinstallatie, de oorzaak is nog onduidelijk. De brand heeft overlast veroorzaakt in de omgeving, voor verkeer op de A28 en voor het busvervoer in de regio.

De brand brak woensdag rond 04.15 uur uit en hoewel de massaal uitgerukte brandweer aanvankelijk weinig hoopvol was, stond het bedrijfsgebouw nog overeind toen de brand drie uur later onder controle was. Wat de werkelijke schade aan de constructie is, wordt nog onderzocht door PreZero en een constructeur. “Dan moeten we bepalen of we kunnen herstellen of dat het eerst moet worden gesloopt’”, zegt woordvoerder Anthonita van Egmond tegenover dagblad De Stentor.

PreZero nam begin deze maand de Nederlandse activiteiten van afvalverwerker Suez over. Jaarlijks wordt in Zwolle 80.000 ton aan plastic, metalen en drankkartons (pmd) verwerkt. Dat proces is woensdag plotsklaps stil komen te staan en dit zorgt voor hoofdbrekens bij het bedrijf. Nederland kent immers maar een paar van dit soort pmd-verwerkers. Voor de komst van PreZero naar Zwolle moesten vrachtwagens vol verpakkingen urenlang rijden naar verwerkers in Duitsland.

“De schade is aanzienlijk, de installatie is onbruikbaar”, zegt Van Egmond. “We gaan nu allereerst kijken wat we in de sorteerinstallatie in Rotterdam nog kunnen verwerken. Daarnaast kijken we wat we tijdelijk in balen netjes kunnen opslaan om later te verwerken. Mogelijk kunnen andere partijen de verwerking deels overnemen.”

De brand is woensdagochtend ontstaan in een residubak in de machinehal. Hierin belandt plastic dat tijdens het sorteerproces van de band valt. Het is nog te vroeg om de oorzaak aan te geven, zegt woordvoerder Van Egmond. “Dat kan bijvoorbeeld ook een batterij zijn die in het plastic afval is beland en een brandje heeft veroorzaakt. Dat weten we niet zeker.”