Algemeen

Bijna alle petflessen die Belgen thuis in de blauwe zak stoppen, belanden binnenkort in Charleroi. Daar bouwen Suez en Sources Alma – de Belgische marktleider in gebotteld water met onder meer het merk Cristaline – een fabriek om die te recycleren.

Een complex proces waarbij flessen in kleine stukjes worden vermalen en een speciale reiniging krijgen, levert de fabriek petkorrels op die zo goed als nieuw zijn. De volumes volstaan om 685 miljoen nieuwe petflessen – met honderd procent gerecycleerde materialen – opnieuw in België op de markt te brengen. ‘Zo sluiten we de cirkel helemaal’, klinkt het.

De plannen passen in de ‘drietrapsraket’ die Fostplus de voorbije jaren in stelling heeft gebracht. Fostplus kennen we van de pmd-zak. De vzw is verantwoordelijk voor de inzameling en de recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval in ons land. Ze krijgt daarvoor geld van haar leden, bedrijven zoals Danone, Coca-Cola en Alpro.

Fostplus introduceerde vorig jaar – als deel een van de raket – de uitgebreide blauwe zak: p+md. Daar kan je thuis niet alleen plasticflessen, flacons, drankkartons en metalen verpakkingen in kwijt, maar vrijwel alle plastics. Folies, botervlootjes, yoghurtpotjes, champignonbakjes, roomijsdozen, tandpastatubes, potjes nachtcrème…

Het is een van de maatregelen om tegen 2023 in België 65 procent van de plasticverpakkingen in ons land selectief in te zamelen. Dit jaar is dat ruim vijftig procent, wat al aanzienlijk meer is dan wat Europa voorschrijft. De vraag van drankenproducenten naar gerecycleerde pet zit in de lift, omdat eenmalige verpakkingen tegen 2025 in Europa voor een kwart uit gerecycleerd materiaal moeten bestaan.

Met de p+md-zak denkt Fostplus het ingezamelde plastic per inwoner op te trekken van 15 tot 23 kilo per jaar. Dat is dus bijna 90.000 ton plastic dat niet meer bij het restafval belandt en dus niet meer in de verbrandingsoven terechtkomt. Het nieuwe systeem is al van kracht voor vier miljoen Belgen, en midden 2021 is dit voor iedereen. Dan wordt in de blauwe zak naar schatting 250.000 ton afval opgehaald, waarvan 160.000 ton plastics.

Om dit alles te sorteren werd en wordt volop geïnvesteerd – zo’n tweehonderd miljoen euro – in vijf nieuwe sorteerinstallaties. Dat is deel twee van de Fostplus-raket. Die machines kunnen dankzij sensoren en artificiële intelligentie de massa scheiden in veertien aparte afvalstromen. Onder meer Indaver, Suez en Prezero (een onderdeel van de holding boven de supermarktgroep Lidl) baten die sorteercentra uit.

Als sluitstuk van het plan van Fostplus worden nu drie nieuwe fabrieken gebouwd om een groot deel van de gesorteerde plastics op eigen bodem te recycleren tot nieuwe grondstoffen. Tot op heden gebeurde dit in het buitenland, voornamelijk in de buurlanden.

“Zo zetten we een grote stap naar een circulaire economie”, zegt Patrick Laevers, directeur van Fostplus. “Dit is niet alleen ecologisch belangrijk, maar we creëren ook jobs en expertise om van België een recyclagehub te maken”, vult Henny De Baets, topvrouw van de Openbare Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), aan. De drie nieuwe recyclagefabrieken leveren tachtig directe jobs op, boven op de 250 in de nieuwe sorteercentra, om de plastics uit de p+md-zak te scheiden.