Algemeen

Recycled confetti beter voor het milieu?

Komend weekend is het carnaval. Hier hoort confetti bij! Maar wat betekent dit voor het milieu? Confetti, dat zijn toch papieren rondjes? Was het maar waar. De meeste confetti is tegenwoordig van kunststof, eventueel met een metallic coating. En naast de ‘ouderwetse’ rondjes, heeft zulke confetti alle vormen, kleuren en maten: van hartjes tot cijfers.

Het is leuk en dit is ook meteen het probleem. Het is heel verleidelijk om tijdens de carnavalsoptocht regenbestendige plastic confetti te strooien of Prins Carnaval te ontvangen met een confettikanon dat glitterconfetti afschiet. Ze zijn er in allerlei soorten. Opruimen lukt bijna niet. Daarom is confetti in sommige gemeenten verboden.

Oké, confetti is niet zo’n groot milieuprobleem als de zeven miljard rondslingerende sigarettenpeuken, zegt stichting NederlandSchoon. Maar ook confetti draagt flink bij aan de hoeveelheid zwerfafval. Buiten verbrokkelt kunststof confetti uiteindelijk, maar breekt nooit af, zegt voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Het blijft dus voor eeuwig bestaan. Daardoor komen zulke ‘microplastics’ ook steeds vaker terecht in onze voedingsmiddelen, zegt de Plastic Soup Foundation.

Papieren confetti is dus beter, want papier breekt in de grond of water in ongeveer een half jaar af. Maar ‘goed’: nee. Papieren confetti is gekleurd en het is niet duidelijk hoe schadelijk die inkt is voor het milieu. Bovendien is papieren confetti tegenwoordig vaak behandeld met brandvertragers, ook niet fijn voor het milieu. Tenslotte heeft veel papieren confetti een glanzende plastic coating.

Een alternatief is confetti van gerecycled papier. Hierin zijn in ieder geval geen nieuwe vezels gebruikt en het is niet extra gekleurd. Kranten- of tijdschriftinkt is voor zover bekend geen groot milieurisico, zegt Papier Recycling Nederland. Maar er is één probleem: het wordt verkocht als ‘krantenpapier-confetti’, maar is gemaakt van tijdschriften. Daardoor zouden er nog restjes kunststof van luxe covers op kunnen zitten.

Het allerbeste is buitenshuis geen confetti, maar als de gemeente het goedkeurt, zijn ‘bioconfetti’, van maïszetmeel of rijstpapier met voedingskleurstoffen en ‘bladconfetti’ van gedroogde (bloem)blaadjes een goede keus. Zij zijn echter een stuk prijziger dan andere confetti en vooral geschikt voor feesten en bruiloften. Maar confetti van gerecycled papier is pakweg net zo duur als ‘gewone’ papieren confetti.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven